Eis van zeven jaar in Friese moordzaak

LEEUWARDEN, 20 JUNI. In de zaak van de Friese pensionmoorden is gisteren tegen de 27-jarige Pieke H. uit Dokkum zeven jaar gevangenisstraf geëist wegens (medeplegen van) doodslag. De man wordt medeschuldig geacht aan de dood van de 38-jarige Sonnemans.

H. zou het lijk van Hermanus Sonnemans samen met hoofdverdachte Marianne van der E. (52), begraven hebben in een daartoe gegraven gat op het campingterrein van het pension van Van der E. in Anjum. H. verklaarde gisteren voor de Leeuwarder rechtbank dat hij zag hoe de pensionhoudster met een voorhamer insloeg op Sonnemans. Tegen Van der E. werd afgelopen donderdag vijftien jaar cel plus tbs met dwangverpleging geëist wegens moord op de 26-jarige Louw de Jong en het medeplegen van doodslag op Sonnemans. Beide lijken zijn in haar tuin aangetroffen. Sonnemans stond bekend als de 'bodyguard' van Van der E., die haar moest beschermen tegen diverse randfiguren die haar pension aantrok. Hij zat de avond van zijn dood laveloos aan tafel in het pension. Uit de reconstructie, waarvan videobeelden werden getoond in de rechtszaal, blijkt dat Van der E. en pensiongast Thijsse de lijfwacht in de auto zetten. Pieke H. reed de auto met de dronken man daarna naar het campingterrein, “een ritueel” volgens H.

De verklaringen van Van der E. en H. over wat er daarna gebeurde, staan haaks op elkaar. Van der E. verklaart dat ze Pieke achterliet bij Sonnemans, nadat ze hem samen op een matje voor zijn caravan hadden gelegd. Later zou ze hebben gezien dat het gat dicht was. H. beweert echter dat hij zag hoe Van der E. de auto naar het gat reed en Sonnemans verolgens de schedel insloeg. Ze zou hebben gezegd: “Ik heb hem zijn hersens ingeslagen. We donderen hem het gat in.” H. verklaarde dat hij door E. onder druk is gezet.

Uit het psychiatrisch rapport kwam H. naar voren als een 'vlak' persoon, een opportunist met een sociale persoonlijkheidsstoornis. Hij werd eerder veroordeeld voor diverse vermogens- en geweldsdelicten. Volgens H's advocaat S. Roosjen is niet uit te sluiten dat Sonnemans al dood was, als gevolg van een vergiftiging, voordat Van der E. hem met een hamer sloeg. Hij vroeg de onmiddellijke invrijheidsstelling van zijn cliënt, maar de rechtbank wees dit af. Uitspraak: 2 juli.