De onbekende veelzijdigheid van de hennepplant

De hennepindustrie rukt langzaam op. Dat leert een rondgang op de eerste vakbeurs in Nijmegen.

NIJMEGEN, 20 JUNI. In het Veengebied bij Oude Pekela staan 25.000 voetbalvelden vol met hennep. Iedereen kan het zien. Geen probleem, want deze hennep bevat nauwelijks THC, de stof waar je stoned van raakt. De planten worden gekweekt om bouwplaten, isolatiemateriaal en strooisel voor in stallen van te maken. Ze zijn niet bedoeld om te roken.

De ene hennepplant is de andere niet, zo leert een bezoek aan de Jan Massinkhal in Nijmegen waar tot en met zondag de eerste hennepvakbeurs van Nederland wordt gehouden. Zeventig kleurige stands uit zeven verschillende landen laten zien wat je allemaal met hennep (latijn: cannabis) kunt doen. De uitgever van het 'vakblad' Highlife ('voor growers en blowers') organiseerde de beurs om het gebruik van hun “geliefde plant” (aldus het programmaboekje) te promoten en om Nederland ervan te overtuigen dat “de cannabisbranche niet alleen bestaat uit duistere coffeeshops”. Hoofdsponsor is Rizla, de vloeitjesfabriek. Het publiek is op de eerste dag van de beurs niet in groten getale komen aanlopen. Er zijn stands met zaadjeskwekers en fabrikanten van voedingsmiddelen voor planten. Vanzelfsprekend ook joint-machines, waterpijpen of opbergdoosjes. Verder een paar stands waar kleding, ijs of wijn van hennep wordt verkocht. Maar vooral veel zogeheten 'growshops', winkels waar alles gekocht kan worden om succesvol marihuana te verbouwen. En overal staan asbakken.

Volgens mede-organisator André Bekkers moet Nederland leren dat er een duidelijk onderscheid is tussen de 'markt om te roken' en de industriële toepassing van hennep zonder THC. Als papier van hennep gemaakt wordt hoeven er minder bomen gekapt te worden, het verbouwen van hennep is goed voor de landbouwgrond en de bouwmaterialen van hennepvezels zijn sterker en lichter dan de alternatieven, zo verzekert Bekkers. “In Frankrijk en Duitsland zijn ze veel verder, vreemd dat Nederland nog zo terughoudend is”, zegt hij.

De industriële toepassingen van hennep zijn niet zo bekend. Het is in Nederland ook nog geen big canna-business, zeggen de producenten. Toch is er een hele waslijst van vooral uit het buitenland (Zwitserland, Duitsland) afkomstige producten die gemaakt worden van hennep: papier, olie, shampoo, shirts, schoenen, bouwmaterialen et cetera. Zelfs het Franse papiergeld wordt gemaakt van hennep.

“Ik dacht dat het hier zou gaan om alle dingen die je van hennep kan maken, maar ik zie alleen maar growshops”, zegt Mila Jansen vanachter haar stand. Ze is de eigenaresse van het recent geopende Hemp Hotel in Amsterdam. Daar zijn de kleden, lakens, shampoo, thee en hamburgers allemaal afkomstig van de cannabisplant. “Deze beurs gaat volgens mij vooral om het kweken en het blowen.”, zegt Karin Hendriks van groothandel Jaja. Ze zit verscholen achter een enorme uitstalling vloeitjes, pijpjes, asbakken en boeken over de beste manier om cannabis te kweken (met juist véél THC).

Er wordt in Nederland naar schatting honderdduizend kilo wiet per jaar geproduceerd door professionele verbouwers en 'achterkamertjeskwekers'. Bionova is één van de grootste leveranciers van bodemverbeteraars, wortelstimulators, lampen, plantversterkers, voedingsmiddelen en andere producten die gebruikt worden bij de teelt. Salesmanager Miel van Kampen: “Wij proberen de hennepteelt positief te benaderen.” Het bedrijf Mountain High heeft een handige machine op de markt gebracht waarmee je, volgens eigenaar Arthur van den Berg, in je eentje driehonderd joints per uur kan maken. Een ander bedrijf heeft een 'knipapparaat' ontwikkeld waarmee de marihuanabladeren veel sneller van de THC-houdende toppen kunnen worden verwijderd. “Wie had gedacht dat we ooit nog eens verlost zouden worden van de knip-ellende”, staat in de promotiefolder.

    • Yasha Lange