De kans op Nederlanders

Wie als toerist naar het buitenland gaat heeft in België de grootste kans een Nederlander tegen te komen. Nederlanders maken er 31,9 procent uit van het totale aantal buitenlandse toeristen. Zij brengen jaarlijks 4,5 miljoen nachten door in Belgische hotels, pensions, op campings en dergelijke. Topvakantieland voor Nederlanders is Frankrijk, waar Nederlanders tienmaal zoveel nachten doorbrengen. Dat is 9,4 procent van alle nachten die buitenlanders in Frankrijk doorbrengen.

Italië is het populairste Europese land voor buitenlandse toeristen: zij brachten daar in 1995 114 miljoen nachten door. Daarna komen Spanje (107 miljoen nachten van buitenlandse toeristen), Frankrijk (87 miljoen) en Oostenrijk (86 miljoen).

Buitenlanders brengen in Nederland per jaar bijna 20 miljoen nachten door. Nederlanders zelf zijn er veel belangrijker voor het toerisme: slechts 32 procent van alle 'toeristennachten' kwam hier op het conto van buitenlanders.

In Duitsland zorgen buitenlanders slechts voor 11 procent van de toeristische overnachtingen. Oostenrijk spant wat dat betreft de kroon; daar ligt het percentage op 74.

Als Nederlanders in eigen land vakantie vieren, doen zij dit vaak goedkoop. Buitenlanders zijn verantwoordelijk voor iets meer dan de helft van alle nachten die toeristen hier in hotels doorbrengen.

    • Arlen Poort