Cocu tweede spits tegen Koreanen

MARSEILLE, 20 JUNI. Phillip Cocu als tweede spits achter Dennis Bergkamp en Edgar Davids terug op het middenveld. Dat zijn de verrassende mutaties die bondscoach Guus Hiddink heeft aangebracht in het Nederlandse elftal dat vanavond in Marseille aantreedt tegen Zuid-Korea.

Ten opzichte van de eerste wedstrijd tegen België valt verder op dat Wim Jonk in het basisteam staat en Clarence Seedorf op de reservebank moet plaatsnemen. Op de rechtshalfpositie speelt nu Ronald de Boer. Het zijn verschuivingen die zelfs voor de spelers een complete verrassing moet zijn geweest.

De opstelling is een compromis naar verschillende partijen toe en tevens afgestemd op de tegenstander. Phillip Cocu als tweede spits in een voor hem nieuwe rol lijkt op het eerste gezicht volstrekt onlogisch. De Barcelona-speler wordt wellicht om zijn combinatiespel en zijn kopkracht dicht in de buurt van Bergkamp geposteerd. ,Bij Vitesse heb ik weleens zo gespeeld”, vertelde Cocu na de laatste training in het Stade Vélodrome in Marseille. “En later bij PSV geloof ik ook nog eens. Ik kan het wel. Zolang ik maar niet met de rug naar het doel moet spelen. Ik ben nu de komende spits. We hebben een selectie met veel mogelijkheden. Daarom was er van alles te verwachten.”

Door Davids als achterste man van het middenveld te posteren wil Hiddink ongetwijfeld de bedrijvige Koreanen in het centrum onder druk te zetten. De teruggekeerde rebel is vooral sterk in de kleine ruimte. Hiddink ziet in hem bovendien een belangrijke balveroveraar. Met het opstellen van Davids heeft de bondscoach bovendien een gebaar gemaakt naar het vriendengroepje van donkere spelers van wie Kluivert voor twee wedstrijden is geschorst en Seedorf gepasseerd. In deze formatie moet Ronald de Boer, die deze week voorzichtig een lobby op gang bracht voor Boudewijn Zenden op rechts op het middenveld, zich opofferen. Voetballen als rechtshalf zonder rechtsbuiten voor zich is niet de favoriete bezigheid van de Ajacied. Hiddink honoreerde wel de wens van Marc Overmars om aan de linkerkant te blijven. Met de Arsenal-speler op rechts had Zenden op links kunnen spelen. “Maar juist van Overmars kwam aan die kant steeds het meeste gevaar”, aldus Hiddink. “Dat wil ik niet veranderen.”

Verder is vergeleken met het duel met de Belgen ook de toen verrassend beginnende spits Jerrel Hasselbaink niet meer van de partij in de basisploeg.

De volledige opstelling van Nederland is: Van der Sar; Winter, Frank de Boer, Stam, Numan; Ronald de Boer, Jonk, Davids, Overmars: Bergkamp en Cocu.