Atlantic Richfield stoot chemiesector af

NEW YORK, 20 JUNI.Het Amerikaanse olieconcern Atlantic Richfield Company (Arco) verkoopt zijn chemiedochter Arco Chemical voor 5,6 miljard dollar (11,2 miljard gulden) aan Lyondell Petrochemical. Arco Chemical heeft grote belangen in Nederland. De verkoop kwam gisteren formeel rond.

Het was al langer duidelijk dat Atlantic Richfield zich wil concentreren op de olie- en gasbelangen. Maar begin deze maand had het concern nog andere plannen. Het liet toen weten zijn deelneming in Arco Chemical te verminderen van 82 tot 50 procent. Atlantic Richfield was oorspronkelijk volledig eigenaar, maar sinds 1987 wordt 18 procent van de aandelen verhandeld op de effectenbeurs.

Arco Chemical is sinds de jaren zeventig actief in het Rotterdamse havengebied. Het bedrijf besloot daar de afgelopen jaren voor 1,6 miljard dollar (3,2 miljard gulden) te investeren, onder meer in de bouw van een fabriek voor de productie van butaandiol, die de grootste ter wereld wordt. Het aantal werknemers in Nederland zal stijgen van 500 tot 700.

Arco Chemical behaalde vorig jaar een omzet van 4 miljard dollar (8 miljard gulden), ongeveer 20 procent van de in totaal 19,3 miljard dollar (38,6 miljard gulden) van Atlantic Richfield.

Lyondell Petrochemical is met een omzet van 2,9 miljard dollar (5,8 miljard gulden) aanzienlijk kleiner. (ANP)