Actie voor behoud vrijersboekje Bijns

DEN HAAG, 20 JUNI. De Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het Rijksmuseum in Amsterdam proberen samen het unieke handgeschreven zeventiende-eeuwse Liedboek van Anna Steyns voor Nederland te behouden. Ze werven geld voor de aankoop van het fraai gecalligrafeerde en geïllustreerde werkje, dat ook literair-wetenschappelijke waarde heeft. Het groenfluwelen, met zilverdraad bestikte boekje werd onlangs onverwacht bij een antiquariaat in Houten aangeboden. Wat het moet kosten willen de betrokkenen niet zeggen. “Aanvankelijk was de vraagprijs zes ton, maar we zijn nog in onderhandeling.”

Het liedboek bevat bestaande liefdesliederen, die door anderen dan de schrijvers in het bandje werden opgeschreven en versierd. Volgens deskundige dr. A. Leerintveld van de Koninklijke Bibliotheek waren dit soort liefesboekjes aan het begin van de zeventiende eeuw populair bij wat rijkere jongelieden op vrijersvoeten. “Die boekjes werden meegenomen naar de geliefde. De initiatiefnemer of -neemster zong er dan uit voor haar of hem. Op gegeven moment begonnen drukkers brood te zien in de boekjes en kon je ze dus ook kopen. De Bloemhof van de Nederlandse jeugd, was zo'n gedrukt exemplaar.

Deze boekjes werden vaak aangevuld met handgeschreven gedichten. Later in de eeuw raakten de liedboekjes uit de mode.'' Het boekje dat Anna Steyns (1588-1618) vermoedelijk van haar minnaar ontving is van uitzonderlijke kwaliteit door onder meer illustraties van Cornelis Claesz van Wieringen en Willem Buyteweg. (ANP)