Zwitserse banken: miljard aan joodse organisaties

ZÜRICH, 19 JUNI. De drie grootste Zwitserse banken hebben eerdere geruchten bevestigd dat ze bereid zijn om ongeveer 1 miljard gulden te betalen om hun conflict met joodse organisaties en slachtoffers van de Holocaust over slapende rekeningen en goudtransacties tijdens de Tweede Wereldoorlog af te kopen.

De banken - Crédit Suisse, de Swiss Bank Corp. en de UBS - zeiden vanmorgen in een gemeenschappelijke verklaring dat dit hun uiterste bod is. Ze spraken van een “volgens alle legale criteria eerlijk bod” en beschuldigden het Joodse Wereldcongres en Amerikaanse advocaten ervan de geheime onderhandelingen in gevaar te hebben gebracht door voortdurend uit de school te klappen en door absurde eisen te stellen. De banken besloten enkele maanden geleden tot de onderhandelingen om een boycot door verschillende Amerikaanse staten en steden af te wenden. Ze werden in hun besluit niet gesteund door de Zwitserse regering, die vindt dat de banken op deze manier indirect schuld bekennen. (AP)