VS willen snel actie van Japan

TOKIO, 19 JUNI. De Verenigde Staten dringen aan op snelle stappen van Japanse zijde voor herstel van de economie. Dat is de kern van de boodschap die de Amerikaanse vice-minister van Financiën, Lawrence Summers, vandaag aan Japanse politici heeft overgebracht.

Summers arriveerde gisteravond in Tokio na een gezamenlijke interventie van Japan en de VS in de internationale kapitaalmarkt afgelopen woensdag ter versterking van de yen. Direkt na aankomst gisteren sprak Summers met Eisuke Sakakibara, plaatsvervangend secretaris-generaal van het Japanse ministerie van Financiën, waarbij beiden overeenkwamen dat Japan en de VS ook in de toekomst nauw blijven samenwerken voor ondersteuning van de yen en stabilisering van de valutamarkt in Azië, zo meldt de Nihon Keizai Shinbun (Japans Economisch Dagblad) vandaag.

In gesprekken vandaag met onder meer de ministers Hikaru Matsunaga (Financiën) en Keizo Obuchi (Buitenlandse Zaken) drong Summers ook aan op snelle doorvoering van stappen ter stimulering van de economie zo deelt Financiën mee. Centrale bank gouverneur Masaru Hayami wees Summers vandaag, aldus een verklaring van de bank zelf, op de noodzaak voor Japan om doortastend te handelen in het oplossen van de 'slechte leningen' van Japanse financiële instellingen die een belangrijke oorzaak zijn voor het internationale wantrouwen tegenover Japan.

Met de succesvolle interventie woensdag heeft Japan “enkele dagen tijd gekocht” voor het nemen van herstructureringsmaatregelen, aldus een Japanse televisiezender gisteravond. Ook is in Tokio van verschillende zijden het commentaar geleverd dat Japan “huiswerk” heeft opgekregen van de VS. Morgen heeft Japan een kans zijn daadkracht te tonen op een speciale bijeenkomst van afgevaardigden van de G7-landen en een tiental Aziatische landen aangaande de Aziatische crisis.

    • Hans van der Lugt