Vijftienduizend WK-kaartjes gestolen

ROTTERDAM, 19 JUNI. Bij een inbraak in het hoofdkantoor van Prime Sports International in Parijs zijn gisteren vijftienduizend kaartjes voor het wereldkampioenschap voetbal gestolen. De dieven namen ook een geldbedrag mee van 3,3 miljoen franc, ruim 1 miljoen gulden.

Prime Sports International is één van de zeventien reisbureau's die door de wereldvoetbalfederatie (FIFA) werden ingeschakeld om voor de verspreiding van de kaartjes te zorgen. Het Amerikaanse bureau, dat zijn hoofdkwartier heeft in Californië, heeft een beloning uitgeloofd van 1 miljoen Franse francs, bijna 350.000 gulden, voor het terugbrengen van de 15.000 kaartjes. De kaartjes hebben een waarde van ongeveer anderhalf miljoen gulden.

“De kaartjes zijn gemerkt en daardoor waardeloos voor de dieven. Maar ze zijn des te belangrijker voor onze reputatie”, zei een woordvoerder gisteren. “Wanneer iemand ons de tickets terugbrengt, worden er geen vragen gesteld.”

Prime Sports International werd de afgelopen week in het geruchtencircuit meermalen in verband gebracht met vervalste kaartjes. De gestolen tickets zijn door de afnemers vooruit betaald en zouden één dag voor ieder duel worden afgeleverd.

Gisteren zorgde Le Parisien voor nog meer opschudding over WK-kaartjes. licht. Een student beweert in een vraaggesprek met de krant dat zich in april onregelmatigheden hebben voorgedaan bij de telefonische verkoop van de 110.000 overgebleven toegangangsbewijzen voor het WK. Bij die verkoop, die zorgde voor overbelasting van het telefoonverkeer in diverse landen in Europa waaronder Nederland, was volgens Le Parisien een geheim nummer in omloop. Via deze verbinding was het eenvoudig kaarten te bestellen voor het WK.

De student kreeg het nummer via een vriend die werkte bij France Telecom. Hij gaf het aan een kleine Franse reisorganisatie die zo 400 kaarten kon bestellen. Een woordvoerder van het WK-organisatiecomité CFO ontkent het bestaan van een dergelijk nummer.