Tsjoebais wil meer geld; Hulp IMF aan Moskou uitgesteld

WASHINGTON/MOSKOU, 19 JUNI. Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een besluit over een hervatting van de kredietverstrekking aan Rusland opgeschort. President Jeltsin zei vanmorgen dat geen extra geld nodig is, nadat eerder vice-premier Tsjoebais had gepleit voor 10 miljard dollar extra voor economische stabilisatie.

Aanvankelijk zou het IMF gisteren de knoop doorhakken over hervatting van de hulp, maar het fonds wil Rusland meer tijd geven om “noodzakelijke hervormingsmaatregelen in gang te zetten”. Het onderwerp komt nu op de agenda van volgende week, aldus het IMF. Het uitstel van het vrijgeven van een som van 670 miljoen dollar, onderdeel van een kredietovereenkomst met het IMF van 10,2 miljard dollar, kwam onverwacht.

Eerder had het fonds de uitbetaling van dit deel opgehouden uit onvrede over de vorderingen bij de economische hervormingen, maar onlangs had een hoge IMF-functionaris in Moskou laten doorschemeren dat het geld binnenkort overgemaakt zou worden. Het IMF had vooral aangedrongen op verbetering van de belastinginning. Maandag arriveert een IMF-delegatie in de Russische hoofdstad die de stand van zaken onder de loep neemt. De vertegenwoordigers van het fonds ontmoeten dan ook Anatoli Tsjoebais, die namens de regering verantwoordelijk is voor de contacten met internationale financiële instellingen. Volgens hem heeft Rusland 10 miljard tot 15 miljard dollar nodig om de onrust op de financiële markten te bedwingen.

President Jeltsin onderstreepte vanmorgen dat zijn land vooral morele steun uit het buitenland nodig heeft. “Er is sprake van een financiële crisis in de wereld, waarvan zelfs sterke landen als Japan te lijden hebben. Wij houden nu vol”, aldus Jeltsin bij aankomst in de provinciestad Kostroma, waar hij besprekingen voert over anti-crisismaatregelen. Jelstin erkende dat zijn regering geen geld genoeg heeft voor de lonen en pensioenen, waardoor ze deze slechts met vertraging kan betalen. “Maar dat is van tijdelijke aard.”

Volgens Tsjoebais roept Rusland de hulp van het IMF in omdat dat “de goedkoopste manier is om geld te lenen”. Een aantal voorwaarden die het fonds aan de kredietverlening hecht zal de regering vervullen in het kader van het huidige hervormingsprogramma, maar hij voegde daaraan toe dat niet alle IMF-eisen voor Rusland aanvaardbaar zijn. Volgens hem zal de Russische regering deze week vaststellen welke voorwaarden aanvaardbaar zijn.

In de Russische media is gisteren kritiek geuit op de benoeming van Tsjoebais tot onderhandelaar. Eerder was Tsjoebais als vice-premier ontslagen. Volgens het dagblad Nezavissimaia is Tsjoebais benoemd onder invloed van de economische olichargie. “De olichargen hebben bijna onder elkaar een tweede regering gevormd,” aldus het blad.

Tsjoebais staat aan het hoofd van het elektriciteitsconcern UES. HIj zei gisteren dat de voorwaarden die het IMF heeft gesteld inzake de herstructurering van monopoliebedrijven in Rusland, “achterlopen bij de werkelijkheid”. De ingrepen bij UES zijn volgens hem veel nauwkeuriger. “In dit verband kunnen wij het IMF meer onderwijzen dan het IMF ons.” (AFP, DPA, Reuters, AP)