Tecumseh

Of de jeugdboeken van Fritz Steuben over het leven van Tecumseh beschouwd moeten worden als voorzien van 'nazistische verfraaiingen', zoals Sjoerd de Jong schrijft (Boeken, 12 juni) in zijn recensie van John Sugden's Tecumseh. A Life waag ik te betwijfelen, al kan ik mij daarbij alleen maar beroepen op de Nederlandse uitgaven, indertijd geïllustreerd door Tjeerd Bottema.

Zonder het boek van Sugden te hebben gelezen, durf ik toch wel te beweren dat dit geenszins 'de eerste volwaardige biografie van Tecumseh' is. Daarvoor komt eerder Glen Tuckers Tecumseh. Vision of Glory (1956) in aanmerking, terwijl ik mij niet kan voorstellen dat Sugden iets van belang heeft toe te voegen aan de magistrale biografie van Allan W. Eckert, A Sorrow in Our Heart. The Life of Tecumseh (1992), indertijd (1993) door mij besproken in De Volkskrant.

    • Bart Tromp