Staande ovatie voor gehandicapte golfer

SAN FRANCISCO, 19 JUNI. Casey Martin kreeg gisteren bij zijn entree op de Olympic Golf Club in San Francisco een staande ovatie. De toeschouwers bij de US Open verwelkomden de gehandicapte golfer, die de eerste ronde in 74 slagen aflegde. Evenveel als 'wonderkind' Tiger Woods, acht meer dan leider Payne Stewart.

“Ik kon mijn tranen nog net bedwingen”, zei Martin over zijn plotselinge heldendom. De Amerikaan lijdt aan een spierziekte, die het lopen moeilijk maakt. Hij spande een rechtszaak aan tegen de Amerikaanse PGA Tour, die hem deelname had geweigerd en kreeg toch een startbewijs.

Bij het slaan staat hij fier overeind, onderweg naar de bal laat hij zich over de Californische heuvels rijden. “Ik kan niet anders”, aldus Martin. “Of ik het nou leuk vind of niet.”

Martin had een nerveuze start, met bogeys op de tweede en vierde hole. Maar eenmaal uit het zicht van de menigte, groeide zijn vertrouwen. Birdies op holes zes en negen waren het gevolg. Op de tweede negen holes ging hij alsnog viermaal in de fout, mede door de invallende duisternis en de toenemende kou. “De ergste zenuwen heb ik nu achter de rug, ik hoop de komende dagen beter te spelen”, zei Martin. (Reuters)