Rechter gaat toch Marokkanen bezoeken

AMSTERDAM, 19 JUNI. Kinderrechter mr. H. de Groot legt het advies van hoofdofficier J. Vrakking naast zich neer en gaat toch een schouw houden in Amsterdam Overtoomse Veld om zich een beeld te vormen van de problemen in de buurt. Vrakking had op basis van informatie van de politie de rechter geadviseerd “vanwege spanningen in de wijk” hiervan af te zien.

Vanochtend besloot de kinderrechter alsnog te gaan. Hij deed dit tijdens de voortzetting van de rechtszaak tegen drie minderjarige Marokkaanse jongens die zijn gearresteerd tijdens de rel in Amsterdam Overtoomse Veld op 23 april. Toen liep de arrestatie van een Marokaanse jongen uit de hand en raakten Marokkaanse jeugd en buurtbewoners slaags met de politie.

De kinderrechter vond de argumenten die de advocaten op de zitting naar voren brachten van zwaarwegender belang dan de inschatting van de politie. Het wegblijven van de rechter uit de buurt drukt volgens de advocaten een negatief stempel op de buurt. “Nu denkt iedereen: Zie je wel, een no go area, je kunt die buurt niet meer in', aldus advocaat M. Veldman.

Het advies van Vrakking is volgens de advocaten bovendien niet met argumenten onderbouwd. Vrakking baseerde zijn advies op een telefoontje van plaatsvervangend korpschef Van Riessen. Een woordvoerder van de politie omschreef de situatie in de buurt gisteren als “over het algemeen rustig, op kleine, meestal verbale incidenten na”. Volgens de advocaten zal het bezoek van de rechter aan de buurt geen enkel probleem opleveren voor de openbare orde. Advocaat Veldman spreekt van een “publiciteitscampagne” van de politie: “Die brengt onvolledige informatie naar buiten om de Marokkaanse gemeenschap in diskrediet te brengen.”