Premier Maleisië onder vuur om vriendjespolitiek

KUALA LUMPUR, 19 JUNI. Premier Mahathir Mohamad van Maleisië is binnen zijn eigen partij onder vuur komen te liggen wegens de heersende cultuur van “vriendjespolitiek en nepotisme” in zijn land. Volgens Ahmad Zahid Hamidi, de leider van de jongerenorganisatie van de Verenigde Nationale Organisatie van Maleiers (UMNO), zal de huidige praktijk van nepotisme Maleisië “op zijn knieën brengen”.

Zahid, die voorzitter is van de Bank Simpanan Nasional (nationale spaarbank), lanceerde zijn ongekende kritiek gisteren op de openingsdag van het jaarlijkse congres van de UMNO. Als er geen einde komt aan de huidige praktijk van vriendjespolitiek en nepotisme, waarbij familieleden, geloofsgenoten en compagnons worden bevoordeeld, zal dat de partij ondermijnen en zal ze het vertrouwen van het volk verliezen, zo waarschuwde Zahid. Zijn toespraak werd onthaald op luid applaus van honderden, vooral jongere afgevaardigden op het congres.

Desondanks lijkt de waarschuwing van Zahid weinig indruk te hebben gemaakt op de 72-jarige premier Mahathir. Nadat hij gisteren achter gesloten deuren de belangrijkste leiders in de partij op het hart had gedrukt een gesloten front te vormen, haalde hij vanochtend tijdens zijn toespraak tot het congres opnieuw fel uit naar het Westen, dat er op uit zou zijn Maleisië te ruïneren. Volgens Mahathir proberen “buitenlandse machten” van de economische crisis gebruik te maken om het ontwikkelingsproces in Maleisië te verstoren en het land te “rekoloniseren”.

Mahathir heeft herhaalde malen van zich doen spreken door zijn ongemeen felle aanvallen op 'het buitenland', waarbij hij bijvoorbeeld joden ervan beschuldigde achter de Aziatische crisis te zitten.

Vanochtend zei hij dat buitenlandse ondernemingen jacht maken op Maleisische ondernemingen, die zijn verzwakt door de huidige crisis. “Zij (de buitenlandse machten) proberen alles te vernietigen wat we hebben opgebouwd, de ontwikkelingen die we tot stand hebben gebracht en de bedrijfsresultaten die we hebben geboekt. Hun bedoeling is om de Maleisiërs te knechten, net zoals vroeger de kolonisten”, aldus Mahathir.

Hij zei ook dat zijn landgenoten zich niet moeten laten misleiden door Westerse “propaganda”, als zou de crisis vooral zijn veroorzaakt door vriendjespolitiek en nepotisme, en als zou alle heil te verwachten zijn van “de vernietigende krachten van de vrije markt”. (AP)