Pointl

Uitgeverij Nijgh en van Ditmar dreigt auteur Frans Pointl te verliezen. De schrijver vindt de uitgeverij te groot en zou graag verhuizen naar Podium, het bedrijf van Joost Nijssen, voormalig redacteur van Nijgh. Er zou zelfs volgend voorjaar al een bundel van Pointl bij die uitgeverij verschijnen, maar zo ver is het volgens de schrijver nog niet. “Er heeft geen bevruchting plaatsgevonden”, zegt Pointl. “Er is alleen een voornemen.” Van dat voornemen heeft hij Nijgh en Van Ditmar inmiddels op de hoogte gesteld. “Toen na een lezing samen in de trein zaten, heb ik het Vic van de Reijt gezegd. Dat was misschien niet zo'n tactisch moment. Hij was erg kwaad.”

Van de Reijt wil dat Pointl blijft waar hij zit. “In het contract voor zijn laatste boek staat dat hij ook het volgende manuscript bij ons inlevert. Daar willen wij hem aan houden.” Dat heeft de uitgeverij Pointl ook in een officiële brief meegedeeld. Als de auteur naar een andere uitgeverij stapt, moet hij schadevergoeding betalen. “Ik had nooit van die optiebepaling gehoord”, zegt Pointl. “Het is ook heel vreemd. Op die manier zou nooit iemand van uitgever kunnen veranderen.” Overigens heeft de schrijver zijn uitgever vorige week laten weten dat hij voorlopig geen materiaal voor een nieuwe bundel heeft.

Volgens Joost Nijsen van Podium is de optieconstructie die Nijgh toepast uitzonderlijk. “Bij ons heeft Frans in ieder geval nog niets getekend, ondanks de brieven over contractbreuk die Nijgh ons stuurt. Ik heb wel een heel goed contact met Frans Pointl en het is duidelijk dat hij gemengde gevoelens heeft over Nijgh en Van Ditmar. Wij zouden hem er graag bij hebben, het is een succesrijk auteur die behoefte heeft aan een creatieve en commerciële impuls. Maar ik zit niet met een chequeboek achter andermans auteurs aan. Soms willen auteurs naar een andere uitgeverij. Dat hoort bij het vak. Als het mij zou gebeuren zou ik ook machteloos staan.”

Vic van de Reijt vindt de werkwijze van Nijsen oncollegiaal. “Hij weet heel goed dat die opties bestaan. Hier in het archief liggen verschillende contracten met dergelijke clausules, afgesloten door Joost Nijsen toen hij hier nog werkte. Terwijl hij weet dat Pointl een contract met ons heeft, laat hij hem een aantal verhalen inleveren. Dat neem ik hem kwalijk.” Pointl: “Inleveren is een groot woord, ik heb ze gewoon laten lezen. Drie verhalen is nog lang geen bundel. Ik schrijf erg langzaam.”

Pointl benadrukt dat hij geen grote klachten over Nijgh en Van Ditmar heeft. “Ze hebben me altijd goed behandeld, met royalties en dergelijke. Ik heb alleen het idee dat de belangstelling voor mij bij de uitgeverij steeds minder wordt. Mijn boeken verkopen de laatste tijd ook minder. Ik kom weleens op de uitgeverij om iets te kopiëren. Iemand die langsloopt zegt dan: leuk jasje heb je aan. Maar verder gebeurt er niets. Die ruzie nu is erg vervelend. Dat slaat een afgrond en dan gaat het net zo als in een relatie. Op een gegeven moment wordt de afgrond zo breed dat je er niet meer overheen kunt.”

    • Arjen Fortuin