Nederlands elftal vertroeteld in paradijs op aarde

Het Nederlands elftal verblijft in het Zuid-Franse dorp Roquebrune al bijna een week in het zeer luxe hotel Vista Palace. De decadentie kent geen grenzen in het 'basiskamp' van Oranje.

ROQUEBRUNE, 19 JUNI. Buiten de WK-stadions vertoeft het Nederlands elftal tussen hemel en aarde. Oranje is dezer dagen aan de Côte d'Azur ondergebracht in een hotel dat op een rotspartij hoog boven Monte Carlo uittorent. Hotel Vista Palace is een stenen adelaarsnest dat elk moment naar beneden lijkt te tuimelen. Maar dat is optisch bedrog, want enkele jaren geleden was er zelfs geen glasgerinkel bij een aardschok van zes op de schaal van Richter.

Als prins Rainier van Monaco door het raam van zijn werkkamer omhoogkijkt, ziet hij enkele honderden meters boven zijn hoofd het imposante bouwwerk dat 's avonds te herkennen is aan de grote blauwe V die op het dak is geplaatst. De V van Voetbal, Victorie en Vista Palace. Hier is het paradijs op aarde. Met een wijds uitzicht over de azuurblauwe Middellandse Zee en de rijke bezittingen van het vorstendom. Af en toe dansen laaghangende wolken om de rotsen. Dan weer zet de zon alle pracht en praal in een fel daglicht.

Bondscoach Guus Hiddink en teamleider Hans Jorritsma zochten een inspirerende omgeving. Daar zijn ze zeker in geslaagd. De dichtstbijzijnde WK-accommodaties, in Marseille en Saint-Etienne, liggen op respectievelijk driehonderd en bijna vijfhonderd kilometer afstand. Een kniesoor die zich eraan stoort. Hier lacht het mooie leven Oranje tegemoet.

In de omgeving van Vista Palace logeerde al menige beroemde gast. Winston Churchill noemde de hemelse plek een van de mooiste die hij kende. Het hotel dat momenteel het onderkomen is van Oranje wordt in het WK-jargon basiskamp genoemd. Deze padvindersterm heeft niets van doen met dit paleis. De meeste kamers hebben een adembenemend panorama, zeker als het sprookjesachtige Monaco 's avonds is verlicht. Sommige vertrekken beschikken over een eigen zwembad. Hiddink slaapt in het arendsnest. Er zijn kamers die vanuit bed en bad uitzicht hebben op Le Grand Bleu. Een nacht in het laagseizoen kost minstens 500 gulden. De decadentie kent geen grenzen aan de Middellandse Zee.

De spelers kunnen in hun vrije uurtjes tennissen en golfen. In het hotel staan een paar recreatiezalen tot hun beschikking. Kaarten, luisteren naar muziek en wandelen blijven geliefde bezigheden. Het computertijdperk heeft ook zijn intrede gedaan bij Oranje. Spelers als Reiziger, Zenden, Bogarde en Winter vragen niet meer om CD's maar om diskettes. Surfen op Internet doodt heel wat saaie uurtjes. Toch zijn er ook nog spelers die gewoon een boek pakken. Frank de Boer en Dennis Bergkamp lezen graag thrillers van John Grisham. Bergkamp heeft ook een pocket van Appie Baantjer in zijn bagage.

Vanaf het hotel Vista Palace voeren kronkelige bergweggetjes naar Roquebrune Cap-Martin, het dorp. Mobutu, de voormalige dictator uit Zaïre, had hier een villa, de Nederlandse schilder Han van Meegeren produceerde er zijn vervalsingen die niet van echt waren te onderscheiden. Het schilderachtige dorp met de vele terracottakleurige daken was ook de woonplaats van veel kunstenaars. De Ierse dichter William Butler Yeats overleed hier in 1939.

Badend in luxe en weelde zou je bijna vergeten dat er af en toe ook nog een wedstrijd moet worden gespeeld. Aan de snobs van Monaco vliegt het WK voorbij. Slechts hier en daar rolt een bal over een televisiescherm. Voor de meeste, puissant rijke Monegasken is het voetbaltoernooi slechts een hinderlijke onderbreking van hun weelderige bestaan.