'Mighty Mo' wordt museumschip

ROTTERDAM, 19 JUNI. Het beroemdste slagschip ter wereld, de USS Missouri, wordt een drijvend museum. De 270 meter lange en 58.000 ton wegende Amerikaanse battlewagon wordt dezer dagen in de Hawaiiaanse marinebasis Pearl Harbor verwacht.

In de permanente thuishaven zal de 'Mighty Mo', zoals het schip bij de Amerikaanse marine heet, voorgoed afmeren naast de USS Arizona. Dit slagschip werd bij de Japanse verrassingsaanval op de basis op 7 december 1941 tot zinken gebracht. Op het dek van de Missouri tekenden Japanse oorlogsleiders op 2 september 1945 in de baai van Tokio de overgave. Bij die gelegenheid waren de kanonnen met een kaliber van 40 centimeter op de Japanse hoofdstad gericht. Ieder kanon kan een granaat van meer dan 1.200 kilo 50 kilometer wegslingeren.

De Missouri heeft binnen de Iowa-klasse drie zusters: de Iowa, de New Jersey en de Wisconsin. De kiel werd eind jaren dertig, begin jaren veertig gelegd als antwoord op de uitbreiding van de marines van Japan en Duitsland. De klasse heeft meer actie gezien dan menig andere klasse oorlogsbodems. Niet alleen dienden de schepen in de Grote Oceaan in de strijd tegen Japan, maar ook werden ze ingezet tijdens de oorlog in Korea begin jaren vijftig. De New Jersey beschoot zelfs nog aan het eind van de jaren zestig stellingen van de Vietcong in Vietnam.

Begin jaren zeventig lagen alle vier de schepen aan stille kades te niksen. Tot president Ronald Reagan halverwege de jaren tachtig de inmiddels antieke schepen in het kader van zijn herbewapeningsprogramma - waaronder een 600-ship navy - uit de mottenballen liet halen. Ze ontvingen een drastische verjongingskuur en werden onder andere uitgerust met Tomahawk-kruisraketten.

Die kwamen goed van pas tijdens de Golfoorlog, toen ze het Iraakse opperbevel ervan moesten overtuigen dat een invasie vanuit zee ophanden was. In 1992 werd de Missouri definitief uit actieve dienst genomen. De laatste zeereis van de Missouri naar Hawaii is op het Internet te volgen: (www.ussmissouri.com)

    • Menno Steketee