Marseille klaar voor 'Les Oranges'

Marseille is nog maar nauwelijks bijgekomen van relschoppende Britse hooligans of de gevreesde Hollanders staan voor de deur. Maar de politie is voorbereid en de drank wordt in deze WK-stad zuinig geschonken.

MARSEILLE, 19 JUNI. In Marseille zit de schrik er goed in. Terwijl de sporen van vernielingen rondom de oude haven, aangericht door Britse hooligans, Tunesiërs en lokale jongeren, nog zichtbaar zijn, moet volgens de plaatselijke autoriteiten worden gevreesd voor de invasie van een nieuwe groep supporters: Les Oranges.

De prefect van de stad Jean-Paul Trost, heeft al enkele noodmaatregelen aangekondigd om een herhaling van vorige week te voorkomen. Supermarkten mochten vanaf vanmiddag twee uur tot en met zondag geen alcohol meer verkopen, barretjes en cafés moeten om elf uur de tent sluiten en honderden agenten lopen met de wapenstok in de hand over de straten. In de regionale krant La Provence werd gisteren alvast een foto van het oranjelegioen afgedrukt. Ook de Nederlandse supporters hebben een slechte reputatie, was de boodschap die eronder stond.

Vlak bij de oude haven zit de baas van 'Corner café' Gerard Combes er nog verslagen bij. Gordijnen hangen voor de kapotgeslagen ramen. “Ik dacht een goede winst te kunnen maken met dat wereldkampioenschap, maar tot nu toe moet er geld bij. Nu moeten we om elf uur gaan sluiten. Nee, dat kunnen ze echt vergeten. Ik ben hier de baas en ik bepaal wel of iemand nog een biertje van mij krijgt”, zegt hij. Uit een kast pakt hij foto's van de rellen. “Moet je zien, terrible”.

Voor het stadion van Olympique Marseille waar morgenavond het Nederlands elftal tegen Zuid-Korea speelt, loopt een klein groepje Oranje-supporters. Oranje petjes op het hoofd en vlaggen om de nek geslagen. op het pleintje schieten ze over met een bal. Een politieagent komt direct aangelopen. Hier wordt niet gevoetbald, zegt hij. “Nou lekker sfeertje hier”, zegt een van de jongens. De bal wordt weer in het busje gegooid tussen de Heineken-hoedjes. “Ik ben bang dat de politie hier heel overdreven zal gaan reageren. Alles moet om elf uur dicht zijn. Waar slaat dat op?”, vraagt hij zich af. Ze stappen in het busje en vertrekken. “Holland, Holland, Holland!”

Een paar kilometer verderop staat een groot beeldscherm bij het strand. Afgelopen maandag nog het decor van een veldslag tussen verschillende groepen supporters. In de Britse pub 'The Red Lion' is nog een handjevol Engeland-supporters achtergebleven. Met grote glazen bitter in de hand vertellen ze hun verhaal. “Wij zijn voetballiefhebbers en komen hier niet om te vechten. Toen we hoorden dat er rellen waren zijn we direct vertrokken. Ik heb hier vier jaar voor gespaard, dat laat ik me niet afpakken”, zegt Iain uit het plaatsje Bury. Naast hem staat, Ian Nichols, een veertiger uit Huddersfield. “Ja, ik was er bij. Ik zat gewoon bier te drinken op een terras toen een stel Afrikanen met auto's langskwamen en heel agressief met vlaggen zwaaiden. Toen op een gegeven moment de Britse vlag in brand werd gestoken liep het uit de hand. Ik hoorde hoe de harde kern van Engeland elkaar belde met mobiele telefoons. Ja, dan weet elke Engelsman: nu moet je oppassen. Een man die naast me stond, is een van de grootste hooligans uit Engeland, die werd hardhandig opgepakt door de politie. Ik kon nog net wegkomen. Tja, Engeland wordt altijd geprovoceerd. Wij vechten terug voor ons land en dan hebben wij het gedaan. In Toulouse (waar Engeland maandag tegen Roemenië speelt, red.) zal het weer uit de hand gaan lopen. De Schotten hebben al laten weten dat ze met ons willen vechten.”

    • Koen Greven