MARIA JOÃO

Maria João/ Mário Laginha: Cor (Verve 557 456-2). Distr. Polygram

De commissie voor de viering van de Portugese ontdekkingsreizen verzocht Maria João een cd te wijden aan Portugals grootse maritieme verleden. Ze nam de uitnodiging serieus, reisde met pianist Mário Laginha naar Mozambique en India en verwerkte haar indrukken op Cor, een unieke en buitengewoon rijke cd. Uniek omdat de zangeres op niemand anders lijkt en soms, al lijkt dat vreemd, zelfs niet op zichzelf. Rijk is deze cd door de grote variatie aan sferen. 'Horn please' is traag en melancholiek, 'Ha gente aqui' energiek en virtuoos en 'Nhlonge Yamina' kinderlijk vrolijk.

Verbazingwekkend is dat de samenhang desondanks niet verloren gaat. Cor is geen greep uit de wereldmuziek met alle exotische clichés van dien maar een doordachte neerslag van een kennelijk heel spontane trip. Laginha, die alle muziek schreef, zorgt voor stevige piano-partijen, percussionist Trilok Gurtu stuwt voortreffelijk en Wolfgang Muthspiel excelleert op akoestische gitaar.

Dat het bijzondere van zangeres Maria João niet schuilt in het feit dat ze Portugees is blijkt ten overvloede uit de ballad Charles on a Sunday with Sunday Clothes waarin ze met alleen Laginha aan haar zij bijna naakt voor de luisteraar staat.

    • Frans van Leeuwen