Koeienmeisje in oorlogstijd

Foto: Het lijkt een foto uit een leuke cowboy-film, dit meisje op haar paard, met een geweer achter op het zadel. Het meisje past op de koeien van haar vader, dus ze is een echte cowgirl. Maar ze speelt niet in een film. Ze woont in de bergen van Albanië, aan de grens van de provincie Kosovo. In Kosovo woedt sinds kort een oorlog. Tussen de Serviërs, die de baas zijn in Kosovo, en de Albanezen die wonen in Kosovo én in Albanië. De Serviërs jagen veel Albanezen uit Kosovo de bergen in, naar hun familie in Albanië. De opa's en de oma's, de moeders en de kleine kinderen blijven bij hun familie in de bergen achter, de vaders en zonen gaan 's nachts terug naar Kosovo om tegen de Serviërs te vechten. Om ze tegen te houden, schieten de Servische soldaten vanuit Kosovo nu ook naar Albanië. Afgelopen dinsdag werden een Albanees en twee paarden doodgeschoten bij beschietingen aan de grens. Vandaar dat dit meisje, om haar koeien, haar paard en zichzelf te beschermen een Russich geweer, een kalasjnikov, bij zich heeft. Niet voor de film. maar om echt mee te schieten. foto ap

    • Coen van Zwol