Klusjesman dupeert aannemers

ROTTERDAM, 19 JUNI. Aannemers lopen jaarlijks zo'n 3,6 miljard gulden aan omzet mis, doordat klusjesbedrijven en beunhazen bouwwerkzaamheden uitvoeren zonder over de daarvoor benodigde vergunningen te beschikken. Driekwart van het niet-officiële bouwcircuit heeft betrekking op woningbouw.

Dat blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid, in opdracht van de branche-organisatie van aannemers, het Nederlands Verbond van Ondernemers in de Bouwnijverheid (NOVB).

NOVB-secretaris G. Engelen schat het aandeel van zwart werk op zo'n 1,6 miljard gulden. De overige 2 miljard zit voor de helft in particulieren die zelf 'klussen' en voor de helft in klusjesbedrijven die geen vergunning hebben voor woningbouw. Te denken valt aan timmerbedrijven die een serre aanbouwen of bedrijven die ramen en kozijnen leveren en aanbrengen. Daarvoor hebben ze eigenlijk een vestigingsvergunning nodig, of een ontheffing voor de uitoefening van een bouwbedrijf. Alleen aannemers hebben zo'n vergunning.

“Door beunhazerij gaan zo'n 6.000 arbeidsplaatsen verloren”, zegt Engelen. Met het huidige tekort aan bouwvakkers zouden die arbeidsplaatsen overigens nooit ingevuld kunnen worden. Het merendeel van de 'beunhazen' bestaat dan ook uit bouwvakkers die in de avonduren en in het weekend 'bijklussen'. Aannemers knijpen regelmatig een oogje toe, als hun werknemers daarbij materieel van het bedrijf gebruiken. Het NOVB pleit voor een harde aanpak bij het tegengaan van fraude in de bouw.