INTERNET

Italië heeft het Colosseum in Rome op de munt van 5 eurocent staan. De Venus van Botticelli siert de munt van 10 eurocent en Leonardo da Vinci staat op de munt van 1 euro, op de plek waar Nederland Koningin Beatrix afbeeldt.

Achtentachtig verschillende euromunten komen na 1 januari 2002 in omloop. Eén kant is overal hetzelfde: de achterkant. Die geeft aan of de munt 1, 2, 5, 10, 20 of 50 eurocent waard is, of 1 of 2 euro. De voorkant is in alle elf deelnemende landen verschillend. Zo prijkt in België Koning Albert op de euromunten en handhaaft Duitsland de adelaar die nu ook op de munt van 1 D-mark staat.

De meeste nationale ontwerpen voor de euromunten staan op de Duitse internetsite van Jens Scheithauer uit Dresden. Van de website is ook een Engelstalige versie te bekijken. Het adres is: http://charon.wh10.tu-dresden.de/ ~ jens/

Een paar landen ontbreken nog. Zo heeft Luxemburg nog niet besloten, wat ze op de nationale kant van de euromunten zal zetten. Engeland staat wel bij het lijstje met landen, maar wie dubbelklikt krijgt de mededeling 'under construction'.

    • Jochen van Barschot