In twee jaar 7 procent meer loon voor buschauffeurs; geen staking; Nieuwe CAO voor streekvervoer

ROTTERDAM, 19 JUNI. De vakbonden hebben met de werkgever in het streekvervoer, Verenigd Streekvervoer Nederland (VSN), overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. De dreiging van een landelijke staking is daarmee van de baan. De CAO geldt voor 18.000 werknemers.

De buschauffeurs krijgen in twee jaar 7 procent meer loon. Dit jaar stijgen de lonen 3,4 procent, volgend jaar 3,6 procent. De eis van de bonden was aanvankelijk 3,75 procent per jaar, maar is later bijgesteld tot 3,5 procent.

De VUT-regeling voor werknemers van 62 jaar en ouder wordt vervangen door een prepensioen. Werknemers van 60 en 61 jaar houden een VUT-uitkering van 80 procent van het laatsverdiende loon. De prepensioenuitkering wordt 75 procent. De werkgevers hielden aanvankelijk vast aan maximaal 70 procent.

De belangrijkste twee eisen van de vakbonden - minimaal 3,5 procent meer loon en een prepensioenuitkering van 75 procent - zijn daarmee ingewilligd. “Een mooi resultaat”, noemt onderhandelaar D. Ketting van FNV Bondgenoten de bereikte CAO. Werkgever VSN toont zich eveneens tevreden. “Door deze nieuwe CAO hebben we twee jaar rust in het bedrijf en dat kunnen we, met de reorganisatie die op stapel staat, wel gebruiken”, aldus de woordvoerder.

Tijdens eerdere onderhandelingsronden kwamen VSN en de bonden al overeen dat er geen verdere flexibilisering van arbeids- en rusttijden komt. “VSN kwam met veertig voorstellen voor verdere flexibilisering. Die zijn allemaal van tafel”, zegt Ketting. VSN en de bonden gaan verder onderzoeken of het technisch personeel in het streekvervoer in de toekomst onder de - goedkopere - CAO voor de kleinmetaal kan vallen.

De CAO-onderhandelingen, die al maanden voortsleepten, kwamen deze week in een stroomversnelling terecht. “Dreigen met acties heeft gewerkt”, zegt FNV-onderhandelaar Ketting. Vorige week braken de bonden de onderhandelingen af, nadat VSN een eindbod op tafel had gelegd. De leden van FNV en CNV wezen het bod af.

Intussen hield een aantal buschauffeurs prikacties op verschillende plaatsen in het land. In Tilburg, Nieuwegein/Utrecht, Emmen en Amsterdam legden chauffeurs enkele uren spontaan het werk neer. Na de laatste wilde staking, die van afgelopen woensdag in en om Utrecht, nodigde VSN de bonden uit om de onderhandelingen te heropenen. Dat leidde gistermiddag tot een akkoord.

“Onderhandelen bleek nu ineens wel mogelijk”, aldus Ketting. “De wilde acties hadden al voor veel overlast gezorgd. Het laatste wat VSN kon gebruiken, was een landelijke staking.” VSN staat voor een forse reorganisatie. De bonden hebben daarover eerder al een sociaal plan afgesproken met de streekvervoerder.