Hoogovens ziet af van bod op Cockerill

ROTTERDAM, 19 JUNI. Hoogovens ziet af van een bod op het Waalse staalbedrijf Cockerill Sambre. Wel onderzoekt Hoogovens de mogelijkheden voor vergaande en exclusieve samenwerking op deelgebieden met de Waalse staalfabrikant. Dit heeft bestuurslid Aad van der Velden van Hoogovens gisteren meegedeeld.

Met het besluit van Hoogovens komt een einde aan al maanden durende speculaties over een overname van Cockerill Sambre door Hoogovens. De Waalse deelregering, die 79 procent van de aandelen van Cockerill Sambre in handen heeft, is op zoek naar een koper voor het Waalse staalbedrijf dat matig rendeert.

De Waalse deelregering maakt binnen enkele weken een shortlist bekend van bedrijven die een bod mogen uitbrengen op Cockerill. Ook de naam van Hoogovens komt op die lijst voor. Andere serieuze gegadigden voor een overname van Cockerill zijn in de ogen van de Waalse overheid het Luxemburgse staalbedrijf Arbed, het Franse Usinor en het Duitse Thyssen.

Hoogovens zal de Waalse regering echter voorstellen het groene licht te geven voor samenwerking met Cockerill op deelgebieden. Het is echter onzeker of de Waalse grootaandeelhouder van Cockerill op dit verzoek zal ingaan. De Waalse overheid is van plan het bedrijf in zijn geheel te verkopen.

Hoogovens ziet af van een overname van Cockerill nadat onderzoek door beide bedrijven heeft aangetoond dat de productiekosten van het Waalse staalbedrijf zelfs na een grondige herstructurering nog te hoog zouden zijn. Hoogovens zelf behoort tot een van de meest moderne en afgeslankte staalbedrijven ter wereld en wil niet worden opgescheept met een kwakkelende dochter.

Niettemin is het IJmuidense staal- en aluminiumbedrijf er van overtuigd dat vergaande samenwerking tussen Hoogovens en Cockerill beide bedrijven veel voordelen kan opleveren. Hoogovens wil zijn kennis op het gebied van herstructurerings- en productieprocessen aan Cockerill ter beschikking stellen. Ook op het gebied van distributie, marketing en verkoop van staal ziet Hoogovens goede mogelijkheden met Cockerill samen te werken. Binnen drie jaar zou een dergelijke samenwerking volgens Hoogovens zelfs kunnen leiden tot “een verdere industriële vervlechting van beide bedrijven”.

Cockerill is in omzet en capaciteit en ruwstaalproductie iets groter dan Hoogovens. Vorig jaar haalde het bedrijf op een omzet van 11,5 miljard gulden een winst van 165 miljoen. Hoogovens boekte in 1997 op een omzet van 10 miljard gulden 498 miljoen winst. Hoogovens heeft al een joint-venture met het Waalse staalbedrijf Boël.