'Het zijn echt allemaal geldige kaartjes'

Handige jongens proberen snel rijk te worden met handel in kaartjes voor wedstrijden van het Nederlands elftal. De prijzen schommelen met honderden guldens per dag.

AMSTERDAM, 19 JUNI. Een paar dagen geleden kostte een kaartje voor Nederland tegen Zuid-Korea zeshonderd gulden. Hetzelfde kaartje kost nu zo'n driehonderd gulden en morgen waarschijnlijk nog maar tweehonderd. Een toegangsbewijs voor de beslissende groepswedstrijd Nederland-Mexico 'doet' op dit moment tussen de duizend en vijftienhonderd gulden, alleen cash. En voor een plaatsje bij de finale van de wereldkampioenschappen voetbal hoef je geen enkele handelaar voor minder dan negenduizend gulden op zijn mobiele telefoon te bellen.

Ondanks het feit dat gerenommeerde reisbureaus in de problemen raakten omdat toegezegde kaartjes niet werden geleverd, staan er elke dag advertenties in de krant. Handelaren bieden kaartjes aan voor een bepaalde wedstrijd van het Nederlands elftal, of voor 'alle landen tot en met de finale'. Ze kopen de kaartjes van particulieren, van andere handelaren, via Internet of op straat in Frankrijk. Het is een wereld van handige, snelle jongens die proberen op het juiste moment te kopen en te verkopen.

“Zo helpen we mensen die gewoon ergens heel graag naar toe willen”, zegt Roger van der Heijden van Ticket Unlimited. Zijn kantoor is een huiskamer met oranje geschilderde kozijnen in Amsterdam-Oost. Op de salontafel ligt een koffertje met kaartjes, een stapel mappen ('wat we hebben' en 'gevraagd') en drie telefoons die afwisselend rinkelen. Aan de muur hangt een groot wedstrijdschema van het WK voetbal.

Er wordt gebeld. Een man biedt vijftig kaartjes voor de kwartfinale in Marseille aan. Hij wil er 85.000 gulden voor hebben, 1.700 gulden per stuk. Zijn telefoonnummer wil hij niet achterlaten, Roger moet direct beslissen. “Dat doe ik dus niet. Ik vertrouw het ook niet, zo'n gast die niet eens zijn nummer wil achterlaten.”

En de kaartjes, zijn die te vertrouwen? Er gaan verhalen over valse kaartjes met kortere barcode, vetter lettertype, dikker papier zonder watermerk en met een foute datum. “Het is een puinhoop, maar het zijn echt allemaal geldige kaartjes”, zegt Cupido van den Berg, van Cupido Tickets. Zijn bedrijf - ook in een huiskamer in Amsterdam-Oost, ook versierd met oranje spulletjes, en met nog meer mobiele telefoons - is de bekendste bemiddelaar in toegangsbewijzen. Het is een komen en gaan van mensen.

“Kom je halen of brengen”, is de standaardvraag die Cupido stelt als iemand binnenkomt. Naast zijn bureau staat een grote bak met kaartjes, keurig gesorteerd. Rob uit Waalwijk, een kleine handelaar, komt vier kaarten voor de achtste finale met Brazilië brengen. Gekocht van een Australische familie voor de normale prijs van 75 gulden per stuk. Had Rob gezien op de kabelkrant. “En dan is het een kwestie van heel snel zijn”, zegt hij. Cupido geeft hem 2.300 gulden voor de kaartjes.

Pagina 2; Mora kocht vier tickets van tienduizend gulden

Ticket Unlimited verkoopt vooral aan particulieren. “Zakenmensen, boeven, studenten. Van alles”, zegt Roger. De klanten van Cupido Tickets zijn meestal bedrijven: Sony, Motorola, KPN, Staal bankiers. Mora kocht vier kaartjes van tienduizend gulden voor de finale. “Toch ook wel particulieren hoor”, zegt Cupido, nadat Gerard uit Woerden zojuist voor driehonderd gulden per stuk vier kaartjes Nederland-Zuid-Korea heeft opgehaald. “Net te doen”, vindt Gerard. “Als-ie morgen was gekomen waren ze een meier goedkoper geweest”, zegt Cupido als Gerard de deur uit loopt.

Iemand die kaartjes wil kopen krijgt soms te horen dat hij nu moet komen, omdat ze morgen duurder of verdwenen kunnen zijn. Druk creëren hoort erbij, handelaren doen het onder elkaar net zo hard. Ze lopen zelf ook risico. Ze moeten gokken om winst te maken. Als een handelaar vandaag kaartjes inkoopt voor de achtste finale in Toulouse, waarin Nederland speelt als het eerste wordt in de poule, kost dat zo'n achthonderd gulden. Maar als Nederland tweede wordt zijn die kaartjes plots nog maar een paar honderd gulden waard. Het kan ook gebeuren dat de animo voor een wedstrijd minder groot blijkt dan de handelaren dachten en dat de markt 'inzakt', zoals bij Nederland tegen Zuid-Korea. Roger: “Ik heb een hele lijst met mensen die kaartjes voor die wedstrijd kwijt willen. Vanmorgen nog een handelaar met honderd kaarten. Als je die vorige week hebt ingekocht, heb je een groot probleem.” De meeste kleine handelaren nemen dat risico niet. Ze proberen door handig in te kopen en attent te zijn een zakcentje over te houden. “Als ik 20.000 gulden verdien is het prachtig”, laat Bert via zijn mobiele telefoon weten. Een paar uur geleden kreeg hij voor 40.000 gulden een pakket mooie kaarten aangeboden, maar dat risico was hem toch te groot.

“Je bent natuurlijk een beroepsgokker”, zegt Cupido over zichzelf. Zijn familiebedrijf is inmiddels wel toe aan uitbreiding. Roger van Ticket Unlimited “doet het er een beetje bij”. Hij werkt als uitsmijter bij discotheek Trance Buddha in Amsterdam. Er valt veel geld te verdienen aan het WK, zegt hij, maar dan moet Nederland ver komen.

    • Yasha Lange