Handelstekort VS omhoog door Azië

WASHINGTON, 19 JUNI. Het tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is met name door de crisis in Azië in april ten opzichte van de voorgaande maand met 9,5 procent gestegen van 13,2 miljard dollar tot een recordbedrag van 14,5 miljard dollar. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel donderdag bekendgemaakt.

Het tekort was duidelijk hoger dan de ruim dertien miljard dollar die analisten hadden verwacht. De crisis in Azië leidde tot een vermindering van de export van goederen die uiteenlopen van vliegtuigen tot landbouwproducten. De totale export van de VS nam af met 2,6 procent tot 77,1 miljard dollar, het laagste peil sinds februari vorig jaar. De import verminderde met 0,9 procent tot 91,5 miljard dollar. De olie-import nam toe. Het politiek gevoelige tekort in de handel met Japan nam af van 5,8 tot 5,4 miljard dollar. Het negatieve saldo met China groeide daarentegen van 3,8 tot 4,3 miljard dollar. (AP)