Geen garantie veilig paspoort

DEN HAAG, 19 JUNI. De decentrale uitgifte van paspoorten is een klantvriendelijk, maar fraudegevoelig systeem. Gemeenten kunnen onvoldoende waarborgen bieden voor de 'veiligheid' van het Nederlandse paspoort.

Staatssecretaris Kohnstamm (Binnenlandse Zaken) heeft dit gisteren tijdens een debat over een nieuw Nederlands paspoort in de Tweede Kamer gezegd. “Er zijn twee mogelijkheden. We kiezen voor een centrale uitgifte die de fraudegevoeligheid tot een minimum beperkt, of we kiezen voor een klaar-terwijl-u-wachtsysteem. Ik ben bang dat een tussenweg niet haalbaar is.”

De demissionaire staatssecretaris wees de Tweede Kamer nadrukkelijk op de gevolgen van deze keuze. “Centrale uitgifte is veiliger, maar niet zo klantvriendelijk. Decentrale uitgifte is klantvriendelijker, maar treedt er dan weer een meestervervalser op, dan moet de Kamer het mijn opvolger niet te moeilijk maken.” Kohnstamm doelde daarmee op een in 1996 gearresteerde Iraniër uit Groningen, die op eenvoudige wijze duizenden paspoorten wist te vervalsen.

Het Nederlandse paspoort wordt sinds enkele jaren decentraal uitgegeven. Zou het paspoort centraal worden aangemaakt en uitgegeven, dan moet men vijf dagen wachten. “Geen enkel van de door ons geraadpleegde landen kent een korter systeem”, aldus Kohnstamm gisteren.

De paarse partijen (PvdA, VVD en D66) keerden zich gisteren tegen de hoge prijs van het paspoort. Uit een rapportage aan de Kamer blijkt dat de fabricage van een nieuw paspoort 21,30 gulden kost. Het rijk brengt de gemeenten 53,95 gulden per paspoort in rekening. De gemeenten berekenen prijzen die kunnen oplopen tot meer dan 120 gulden.

Kohnstamm erkende dat uit het overzicht van de kosten “een redelijk onthutsend beeld” te voorschijn komt, maar hij voorziet voorlopig geen grote verlaging van de prijzen.