EUROLEASE

De tijd dat boekhouden een kwestie was van een kasboek bijhouden of één keer per jaar een kartonnen doos naar de accountant brengen, is voorbij. Boekhouden, ook bij kleine bedrijfjes, moet op de computer, en er dient een fatsoenlijk boekhoudprogramma gebruikt te worden.

Nou kost boekhouden een bepaalde hoeveelheid ruimte op de harde schijf. Dubbel boekhouden, in guldens en in euro's, kost dus twee keer zo veel ruimte op de harde schijf. En de administratie in drie varianten bijhouden, in guldens, euro's en een gecombineerde post, kost drie keer zo veel schijfruimte.

Extra harde schijven zijn dus nodig, maar het is eigenlijk zonde om die aan te schaffen. Op de eerste plaats kost dat een smak geld en bovendien worden ze na 1 juli 2002, als de euro nog de enige overgebleven munteenheid is, overbodig, omdat de twee- of driedubbele boekhouding dan niet meer nodig is.

De IT-branche heeft nu dé oplossing gevonden: het leasecontract. Net als een auto die je maar een paar jaar wenst te gebruiken, kun je nu ook extra harde schijven voor je computer leasen. “Het loopt als een trein”, reageert een woordvoerder van Digital Finance, de leasemaatschappij van automatiseerder Digital. Honderden klanten hebben al aangegeven voor zo'n 60 miljoen gulden computers te willen leasen. De orders beginnen bij ongeveer 3000 gulden (vier gigabyte) voor kleine ondernemers en lopen in de tonnen bij grote bedrijven.

    • Jochen van Barschot