EUROKA

Dé trend op de markt van relatiegeschenken is sinds een paar maanden de 'euroka', een zakrekenmachine die behalve optellen, aftrekken, vermenigvuldigen en delen ook guldens kan omrekenen naar euro's. Verkoper van relatiegeschenken PromAction heeft achttien verschillende euroka's in zijn assortiment, van omrekenapparaatjes voor jongeren (felle kleuren, flitsende vormgeving) tot 'Euroconverters for Ladies' (mintgroen of lichtroze, in de vorm van een oogschaduwdoosje).

“Vooral banken kopen die dingen met duizenden tegelijk”, zegt P. Aafjes van PromAction. Hij verwacht dat de verkoop van de apparaatjes tussen nu en 1 januari 2002 tevens een grote vlucht zal nemen onder consumenten. Voor de zekerheid heeft hij er vast een paar miljoen ingeslagen. “En die raak ik heus ook wel kwijt.”

De euroka's krijgen na 1 januari, als de koers van de euro vastgesteld, geen vaste omrekenwaarde in het geheugen geprogrammeerd. “Dat is reuze handig”, aldus Aafjes, want behalve omrekenen naar euro's kunnen ze natuurlijk ook omrekenen naar dollars, ponden of franken. “Dan heb je er op vakantie ook nog wat aan.”

    • Jochen van Barschot