Denemarken - Zuid-Afrika: 1-1

Met gemengde gevoelens constateerden de Deense voetballers dat zij na het 1-1 gelijkspel tegen Zuid-Afrika met één been in de achtste finales staan. Maar als Denemarken zijn wervelende start met meer dan één doelpunt van middenvelder Nielsen had kunnen bekronen, zou de strijd in groep C al zijn beslist. Nu ontsnapte Hans Vonk, de Nederlandse doelman in Zuid-Afrikaanse dienst, in de eerste helft aan nog twee doelpunten.

Het Zuid-Afrikaanse elftal swingde pas in de tweede helft en de gelijkmaker van Benedict McCarthy verdiende een schoonheidsprijs. Na een briljant drieluik van schaduwspits Moshoeu, Bartlett en afmaker 'Benni' was de Deense doelman Schmeichel kansloos. “Ik vond het fantastisch dat ik uitgerekend tegen mijn jeugdidool heb kunnen scoren”, vertelde de reservespits van Ajax. “De posters van Schmeichel hingen aan de muur van mijn kamertje.”

    • Robèrt Misset