DE TSAAR KOMT ONTBIJTEN

In april 1818 stapte in het dorpje Lindenau in Rusland een man van zijn paard. Deze koerier van de tsaar klopte aan bij mevrouw Hiebert en vertelde dat Alexander I van plan was om op 21 mei bij haar en haar familie het ontbijt te gebruiken. De burgemeester van dit mennonietendorp moest 400 paarden hebben klaar staan, zodat de tsaar en zijn gevolg de reis zouden kunnen voortzetten.

Op de grote dag liep het dorp uit om de optocht van negentien rijtuigen te bekijken. In het zesde rijtuig, getrokken door zes paarden, zat de tsaar die met een bos bloemen werd verwelkomd. Mevrouw Hiebert vroeg de tsaar aan het hoofd van de tafel plaats te nemen, maar de tsaar weigerde. Hij vond dat het háár plaats was. “Nee lief kind, kom naast me zitten, want wij zijn allen gelijk, geschapen door God.” Na het ontbijt schonk de tsaar zijn gastvrouw een ring met een diamant. Vanaf 1789 trokken er vele mennonieten vanuit Pruisen naar Rusland, waar de Chortitza kolonie werd gesticht. De zeer gelovige mennonieten leefden zeer geïsoleerd en hielden zo veel mogelijk vast aan hun gebruiken. Voor elke dag stond het menu vast. Op maandag werden er noedels, worst en gebakken uien gegeten. Op dinsdag aardappelen met zuurkool, watermeloen en ingemaakte augurken. Op woensdag rundeküake: pannenkoeken, 's winters met jam en watermeloensiroop en 's zomers met verse watermeloen. Donderdag was er borsjtsj of soep met vlees of salankje - een verbastering van het Russische zuurkoolgerecht soljanka. Op vrijdag ham of vis met schnetje of bobbat (brood). Op zaterdag at men bonen met uien en gebakken worst en op zondag geroosterd rundvlees, kalfsvlees, lamsvlees, kip of gans. Hoewel de mennonieten in Rusland niet bepaald assimileerden drongen er toch Russische gerechten tot de keuken door. Vandaag een oud Russisch-mennonieten gerecht: eatschockeplauts, oftewel aardappelpannenkoekjes. Deze pannenkoekjes moeten voor de historische juistheid wel in spekvet worden gebakken en met stroop worden opgegeten. Rasp de geschilde aardappelen. Voeg bloem, eieren en zout en peper toe. Schep 3 kleine hoopjes in een pan en druk die een beetje plat. Draai ze als de onderkant lichtbruin is gekleurd om en bak ze nog enkele minuten tot ze knapperig en gaar zijn.

6 aardappelen (vastkokers)

2 eieren

1 eetl. bloem

zout en peper

stroop

    • Anne Scheepmaker