Compensatie bij overboeking

LUXEMBURG, 19 JUNI. Reizigers die stranden omdat op hun vlucht te veel stoelen zijn geboekt, kunnen meer compensatie verwachten. Voor een vlucht tot 3.500 kilometer gaat de vergoeding omhoog met ruim 65 gulden tot vierhonderd gulden. Voor intercontinentale vluchten stijgt de compensatie met 150 gulden tot 775 gulden.

De Europese verkeersministers sloten hierover gisteren een politiek akkoord tijdens overleg in Luxemburg. Vakantie- en zakenreizigers die hiervoor in aanmerking willen komen, moeten wel voldoen aan alle voorwaarden van de luchtvaartmaatschappij, zoals een tijdige check-in. De compensatie komt bovenop de verplichting van luchtvaartmaatschappijen om passagiers die door overboeking niet aan boord kunnen, een vervangende vlucht aan te bieden. Ook kan de reiziger de prijs van een ticket terugeisen, bovenop de betaling van een compensatie. Er komt bovendien een plicht voor maatschappijen om hun klanten te wijzen op de mogelijkheid tot compensatie. De verkeersministers gingen donderdag verder akkoord met de verplichting om klanten meer keuze te geven bij het boeken van vluchten. Tachtig procent van de vluchten wordt geboekt via een centrale computerregistratie. Die is internationaal in handen van vijf luchtvaartmaatschappijen. Deze geven vaak alleen hun eigen vluchten door of die van maatschappijen waarmee ze allianties hebben. (ANP)