Claus

Behoort 'Het verdriet van België' inmiddels tot de staande uitdrukkingen in het Nederlands? Uitgeverij De Arbeiderspers vond van wel en gebruikte in zijn aanbiedingsfolder Hugo Claus' boektitel als aanprijzing voor het boek De Kindervangers: een Belgisch drama van Europese omvang, van de Duitse journalist Dirk Schmer. Op het omslag, uitgevoerd als een krantenpagina, stond de gewraakte en auteursrechtelijk beschermde uitdrukking nogmaals.

Dat ging Claus te ver. Zijn uitgever De Bezige Bij en De Arbeiderspers maken beide deel uit van de Weekbladpers en zijn inmiddels overeengekomen dat de achthonderd exemplaren die nog niet naar de boekhandels zijn verstuurd, voorlopig in de kelder blijven liggen. Als oplossing wordt gedacht aan een afneembare sticker die 'Het verdriet van België' aan het zicht onttrekt, meldt Ronald Dietz, directeur van De Arbeiderspers, in Boekblad. De 1700 boeken die al in de winkel liggen, worden ongemoeid gelaten. De uitgever was juist van plan weer voor het matig verkopende boek te gaan adverteren omdat de kortstondige ontsnapping van Marc Dutroux de affaire terug in de publiciteit bracht.

    • Arjen Fortuin