Bestuurslid SNS Bank op vrije voeten

DEN BOSCH, 19 JUNI. Bestuurslid T.K. van de SNS Bank Nederland is gisteren op vrije voeten gesteld. K. was afgelopen maandag gearresteerd door de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Fiod). Zijn aanhouding vond plaats in het kader van het onderzoek naar fraude via de Amsterdamse Effectenbeurs. K. wordt verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens justitie heeft K. de strafbare feiten gepleegd als privé-persoon, niet als bestuurder van de SNS Bank. De Fiod heeft na de arrestatie huiszoeking gedaan in de woning en het kantoor van K.

Het was in Nederland de tweede keer dat een bestuurder van een grote bank in opspraak raakte doordat hij wordt verdacht van financiële malversaties. In februari 1997 trad bestuurder L. de Bièvre van ABN Amro af nadat bekend was geworden dat zijn vrouw vijf jaar eerder met voorkennis had gehandeld.

SNS Bank heeft gisteravond de vrijlating van K. bekendgemaakt. De bank benadrukte nog eens dat SNS Bank Nederland geen verdachte is in het kader van het Fiod-onderzoek. Secretaris W. van Bochove wilde geen mededeling doen over de vraag of K. nog wel verdachte is in verband met privé-transacties.

SNS Bank heeft zelf contact opgenomen met het Openbaar Ministerie over handelingen van K. Het ging om transacties uit 1994 en 1995 die aanleiding gaven tot het vermoeden van valsheid in geschrifte.