Besloten training Oranje; Hiddink houdt opstelling nog even voor zich

LA TURBIE, 19 JUNI. Bondscoach Guus Hiddink maakt waarschijnlijk pas morgen de opstelling bekend van het Nederlands elftal, dat 's avonds om negen uur in Marseille tegen Zuid-Korea zijn tweede groepsduel speelt bij het wereldkampioenschap voetbal.

Oranje trainde gisteren in La Turbie op het trainingscomplex van AS Monaco achter gesloten deuren. “Ik wil niet op de geheimzinnige toer gaan”, verklaarde Hiddink na afloop op een persconferentie. “Maar soms willen we alleen graag even op onszelf zijn.” Sommige vaste volgers beklommen een berg op enkele honderden meters van het trainingscomplex om met een verrekijker vast te stellen hoe de hesjes werden verdeeld. Doorgaans is dat een aanwijzing voor de opstelling van Oranje. Maar volgens Hiddink kan aan de verdeling van de hesjes ditmaal geen conclusies worden verbonden. “Waarschijnlijk laat ik pas zaterdag blijken wie tegen Zuid-Korea speelt.”

Zeker is dat de weer geheel herstelde Bergkamp de geschorste Kluivert vervangt. Ronald de Boer is de tweede spits, Jonk speelt op het middenveld en spits Hasselbaink is vermoedelijk reserve. “Ik laat het speculeren nog even aan de buitenstaanders over”, reageerde de bondscoach op deze veronderstellingen.

Blessureproblemen kent Oranje niet. Woensdag sloeg Bergkamp nog een training over, maar dat was omdat hij de dagen daarvoor extra inspanningen had geleverd om zijn conditionele achterstand weg te werken. Van de te volgen tactiek maakte Hiddink gisteren geen geheim. “In een hoog tempo met veel balcirculatie de tegenstander uitputten. Dan toeslaan via de vleugels.”

Tegen België kwam het gevaar slechts van één vleugel, namelijk van de linkerkant waar Overmars speelde. De tweebenige speler van Arsenal gaf gisteren te kennen niet graag te willen uitwijken naar de rechtervleugel, om zo plaats te maken voor linkervleugelspits Zenden.

“Ik speel goed vanaf mijn eigen stek”, zei Overmars. “Waarom zouden we dat veranderen? Misschien voor de laatste twintig minuten, zoals tegen de Belgen. Maar van het begin, nee, daar gaat niet direct mijn voorkeur naar uit.”

Het opstellen van Zenden zou de positie van Seedorf in gevaar brengen. De speler van Real Madrid, die tegen België rechts op het middenveld een ongelukkige wedstrijd speelde, stuurde gisteren op de persconferentie een aantal journalisten weg met de woorden “Ga eerst maar eens goede vragen bedenken”.

Op vragen over een mogelijke reservebeurt tegen Zuid-Korea, antwoordde Seedorf: “Hoe ik dat zou accepteren, weet ik niet. Maar dat ik speel, vind ik de normaalste zaak van de wereld.” Seedorf herhaalde nog eens dat hij het liefst centraal op het middenveld speelt, achter de spitsen. “Maar wat jullie nou dat ik zeg? Als jullie het niet eens zijn met de dingen die Hiddink beslist, schrijf het dan lekker op. Ik zeg niks.”