Arbiters trekken zich kritiek aan: vijf rode kaarten

ROTTERDAM, 19 JUNI. De oproep aan de scheidsrechters op het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk strenger te straffen bij zware overtredingen heeft effect gehad, maar de manier waarop heeft meteen al tot kritiek geleid.

WK-organisator Platini, die, evenals de nieuwe FIFA-voorzitter Blatter, eerder deze week de arbiters op het hart hadden gebonden vooral ongeoorloofde tackles aan te pakken, vond dat de slinger nu weer te veel naar de andere kant doorslaat. “Het ene moment geven ze te weinig kaarten en het andere te veel”, zei Platini.

In de twee duels van gisteren werden vijf rode kaarten en negen gele uitgedeeld. Bij Zuid-Afrika-Denemarken (1-1) zijn twee Denen en een Zuid-Afrikaan het veld uitgestuurd; bij het treffen tussen Frankrijk en Saoedi-Arabië (4-0) kon bij beide teams één speler naar de kleedkamer. Bij de Fransen was dat sterspeler Zidane.

Bij Zuid-Afrika-Denemarken gaf de Colombiaanse scheidsrechter Todo Rendon behalve drie rode ook zeven gele kaarten. Hij bracht de Zuid-Afrikaanse coach ermee tot wanhoop. Ook de Deense spelers wisten zich geen raad meer. “Ik heb om een wissel gevraagd, omdat ik geen sliding meer durfde te maken”, zei verdediger Schjonberg.

De Franse bondscoach Jacquet deed er niet moeilijk over. “We worden bedolven onder de kaarten, maar dat hoort bij het spel.” Door zijn overwinning op het nu uitgeschakelde Saoedi-Arabië heeft Frankrijk zich, net als Brazilië, verzekerd van een plaats in de volgende ronde.

Uit het hoofdkantoor van Prime Sports International in Parijs zijn gisteren 15.000 WK-kaartjes gestolen. De dieven namen ook een geldbedrag mee van 3,3 miljoen franc, ruim 1 miljoen gulden.