Arbiter 'vermoordt' duel met tien kaarten

TOULOUSE, 19 JUNI. Het dringende verzoek van de nieuwe FIFA-president Sepp Blatter en de voormalige stervoetballer Michel Platini aan de WK-arbiters om ongeoorloofde tackles strenger te bestraffen, is niet aan dovemansoren gericht geweest. De Colombiaanse scheidsrechter Toro Rendon zwaaide gisteravond in Toulouse zo driftig met rode en gele kaarten dat de verbijsterde spelers van Zuid-Afrika en Denemarken elkaar nauwelijks meer durfden aan te kijken uit angst voor een nieuwe sanctie. Gevoetbald werd er ook nog, al schoot Zuid-Afrika weinig op met het 1-1 gelijkspel.

De groteske interpretatie van de spelregels door de onpeilbare Todo Rendon leidde tot uitsluitingen voor de Deense invallers Molnar en Wieghorst en de Zuid-Afrikaan Phiri. Daarnaast noteerde de parmantig fluitende Colombiaan nog eens zeven gele kaarten (vier voor Denemarken en drie voor Zuid-Afrika) in zijn opschrijfboekje in de wetenschap dat de FIFA hem zal prijzen. Met zijn grillige inquisitie tegen de voetbalvervuilers sloeg Todo Rendon echter zo vaak de plank mis dat de Zuid-Afrikaanse bondscoach Troussier wanhopig uitriep dat hij zijn tactiek toch moeilijk kon gaan afstemmen op een scheidsrechter.

Voor het WK werd nog aangedrongen op een ferm lik-op-stuk beleid tegen ordinaire verdedigers die artistieke aanvallers met messcherpe tackles van achteren zouden neersabelen. De tot opvolger van FIFA-president Havelange gekozen Sepp Blatter koketteerde graag met de veel te vroeg gestopte Marco van Basten, die de aanslagen op zijn enkels niet had overleefd. Desondanks werd op de WK met twee maten gemeten en de Deense spelers zagen de bui al hangen. “Toen Blatter en Platini het te soepele beleid van de scheidsrechters aanklaagden, vreesden wij al voor de reactie van de arbiters”, vertelde Brian Laudrup, de uitblinkende regisseur van Denemarken.

De eenzame aanvaller merkte snel dat Todo Rendon zich de kritiek van zijn superieuren had aangetrokken. “Ik had het gevoel dat de scheidsrechter erg onder druk stond. Maar iedereen heeft kunnen zien dat zijn beslissingen op zijn minst discutabel waren. Ik kan me niet voorstellen dat de spelers die het veld zijn uitgestuurd meer dan één wedstrijd worden geschorst. Ik heb geen vliegende tackles gezien, het duel was bij vlagen zelfs uiterst amusant.”

Zat de onbekende arbiter uit Colombia er werkelijk zo vaak naast? De gele kaarten voor de Zuid-Afrikaanse linksback Nyathi - te lang treuzelen met een inworp - sloeg nergens op. De Deense keeper Schmeichel moest ook boeten voor tijdrekken en daar viel begrip voor op te brengen. Te harde overtredingen van Issa, Radebe en de ongelukkige invaller Phiri (Zuid-Afrika) en hun Deense collega's Hogh en Schjonberg? Dat viel in een enkel geval te betwisten. Maar de spelers wisten zich geen raad met de beslissingen van Toto Rendon. “Ik heb om een wissel gevraagd, omdat ik geen sliding meer durfde te maken”, zei de Deense verdediger Schjonberg.

Dat klonk wel erg pathetisch. De zwak spelende Deen hield vervolgens een pleidooi voor het opstellen van een wereldranglijst voor scheidsrechters. “En stuur dan de top-20 naar een WK”, zei Schjonberg. “Het zal mij worst wezen of er dan drie uit Duitsland, vier uit Frankrijk en vijf uit Italië komen, zo lang de beste arbiters maar WK-wedstrijden kunnen fluiten. Het slaat nergens op om telkens scheidsrechters aan te stellen zonder internationale ervaring. Deze man heeft een wedstrijd vermoord die in geen enkel opzicht deed denken aan een veldslag.”

Die allure kreeg de ontmoeting in groep C wel, toen Toto Rendon met rode prenten begon te zwaaien. Was zijn eerste verbanning niet terecht? De Deense spits Miklos Molnar stond nog geen tien minuten in het veld, toen hij wel erg onbehouwen doorging in een duel met de Zuid-Afrikaanse libero Radebe. De speler van Leeds United werd vol op de enkel geraakt en de (vertraagde) beelden onderstreepten het gelijk van de arbiter. Maar de rode kaarten voor Phiri, die zijn tegenstander Helveg slechts een duw gaf en geen slaande beweging maakte en de Deense middenvelder Wieghorst? “Belachelijke beslissingen van een amateur”, foeterde Benedict McCarthy.

De Zuid-Afrikaanse spits van Ajax was zelf het slachtoffer van de snoeiharde tackle van Wieghorst die tijdens zijn ultrakorte invalbeurt nog geen bal had gezien. “Die jongen raakte me niet eens”, zei McCarthy. “Hij hield me onreglementair van de bal en ik viel door de botsing. Die overtreding was zelfs geen gele kaart waard. Tot mijn verbazing moest hij het veld af. Ik vond dat net zo triest als de aftocht van Phiri, die ook niets verkeerd deed.”

Dat zei 'Benni' met instemming van Brian Laudrup. “Die arme jongen kon wel huilen, die rode kaart was zwaar overdreven”, verzuchtte de Deen. “Maar we zullen moeten leven met de soms wisselende arbitrage. Ik verwacht dat Blatter en Platini met hun uitspraken niet voor meer evenwicht zorgen in de beslissingen van scheidsrechters.”

    • Robèrt Misset