Afwachtende houding op Damrak

AMSTERDAM, 19 JUNI. De Amsterdamse effectenbeurs kwam vanochtend nauwelijks in beweging. De handel was in afwachting van expiraties op de optiebeurzen in Amsterdam en New York, later op de middag.

Voor wat beweging in de beurskoersen was het wachten verder op de publicatie van de jongste cijfers over de ontwikkeling van de producentenprijzen in de VS. Ook het overleg tussen de G7 en een aantal Aziatische landen vandaag zou nog invloed op de koersen kunnen hebben.

Vanochtend waren lage omzetten troef op het Damrak. De AEX was na het middaguur 5,02 punten gedaald naar 1156,07 punten. ASM Lithography slaagde er in nog enige winst te boeken: 1,40 op 59,80 gulden.

Eerder deze week daalde het fonds na een verlaging van de winstverwachting. BolsWessanen, het ander fonds dat deze week onderuit ging na een negatieve winstprognose, leverde een dubbeltje in op 29,10.

De beoogde fusiepartners Pakhoek en Van Ommeren gingen respectievelijk zeven en vier dubbeltjes omhoog naar 74,90 en 91,20 gulden. Een opvallende stijger was Hoogovens. Het staalbedrijf heeft laten weten geen bod te zullen uitbrengen op de Waalse concurrent Cockerill Sambre. Hoogovens heeft wel de wens te kennen gegeven met dit bedrijf te willen samenwerken. Hoogovens steeg met 1,40 gulden naar 86,50.

Een grote daler was Wolters Kluwer (5,70 gulden op 289,30). Eerder deze week stond de koers nog rond de 305,00 gulden. Een verklaring hievoor ontbreekt. Ook uitgever VNU moest een daalder inleveren op 70,50.

NEW YORK Op de effectenbeurs van New York was gisteren weinig te beleven. De aandelenmarkt maakte pas op de plaats na de forse koersstijgingen een dag eerder. De Dow Jones-index sloot 16,45 punten lager op 8813,01. De omzet was bescheiden. Beleggers hielden zich afzijdig in afwachting van de ontwikkelingen in het Verre Oosten. Hun ogen zijn gericht op de regering van Japan, die nuovertuigend moet laten zien de economische recessie in het land daadkrachtig aan te pakken.

AZIË De effectenbeurzen in Azië hebben vandaag weer een deel van de winst moeten inleveren van de dag ervoor. Gisteren stegen de Aziatische beurzen allemaal, in reactie op de Amerikaanse en Japanse steunoperaties voor de yen. Beleggers waren er vandaag echter snel bij om hun koerswinst te verzilveren.

Het verlies in Tokio viel mee. De Nikkei-index, die gisteren 4,4 procent klom, daalde 93,56 punten (0,6 procent) tot 15.267,98. Het wachten is duidelijk op het topoverleg in Tokio, van de zeven grootste industrielanden, verenigd in de G7, en een aantal Aziatische landen over met name de ontwikkelingen rondom de yen.

De beurzen in Hongkong, Singapore, Seoul, Bangkok, Jakarta en Manila lieten een zelfde beeld zien. De Hang Seng-index in Hongkong was halverwege de dag 1,5 procent lager. In Singapore liep het verlies op tot 2,5 procent, in Zuid-Korea tot 7,1 procent.