Zuid-Korea oefent voor WK in 2002

Zuid-Korea is zaterdag de tweede tegenstander van het Nederlands elftal op het WK voetbal. Onderschatting kan voor Oranje desastreuze gevolgen hebben.

LA TURBIE, 18 JUNI. De Belgische bondscoach Georges Leekens gaf de teleurgestelde Nederlanders afgelopen zaterdag een nadrukkelijk advies mee: “Pas op voor de Koreanen, ze zijn zo slecht nog niet.” Het ondeugende lachje om zijn mond verried een staaltje psychologische oorlogsvoering. Cijfermatig is het bijna uitgesloten dat Zuid-Korea overmorgen in Marseille een kans maakt tegen het Nederlands elftal. Het land, dat in 2002 met Japan het WK organiseert, kent slechts veertienduizend voetballers die uitkomen in 122 clubs. Bij de KNVB staan een miljoen spelers geregistreerd.

Maar in de praktijk wordt soms met theorie gespot. Op het WK in Amerika dwongen de Koreanen remises af tegen Spanje (2-2) en Bolivia (0-0). Tegen Duitsland werd ternauwernood verloren: 2-3. Zuid-Korea profiteerde toen van de verzengende hitte. Dat voordeel valt nu weg. Bovendien heeft bondscoach Bum-Kun Cha een verjonging doorgevoerd waardoor het team aan kwaliteit heeft moeten inboeten. Zijn einddoel is het WK over vier jaar, het toernooi in Frankrijk is slechts een tussenstation. Vandaar dat Korea's beroemdste voetballer aller tijden, die in de jaren tachtig in Duitsland onder meer speelde voor Eintracht Frankfurt en Bayer Leverkusen, al meermalen de verwachting heeft uitgesproken dat zijn elftal volstrekt kansloos is tegen Nederland.

Aan de andere kant kan een goede prestatie van Cha's manschappen als opium werken in een land dat geteisterd wordt door een monetaire crisis. Ook het voetbal heeft daar onder te lijden. Met angst en beven wordt uitgekeken naar het WK in 2002. Niet alleen brengt de crisis de organisatie van het mondiale voetbaltoernooi in gevaar, ook wordt er in Zuid-Korea aan getwijfeld of het land tegen die tijd wel een ploeg op de been kan brengen die in staat is de eerste ronde te overleven. De grote multinationals, Hyundai, Daewoo en Samsung, zijn zeer terughoudend geworden in het sponsoren van sportteams. Doordat zij langzaam de geldkraan dichtdraaien komt de opleiding van jong talent in gevaar. Profvoetballers die in dienst zijn van de fabrieksteams worden teruggeroepen naar de werkvloer. De spelers die dankzij hun kwaliteiten de dans ontspringen wijken uit naar Japan. Maar dat is een gering aantal.

De huidige Zuid-Koreaanse selectie bestaat nog voornamelijk uit voetballers die op eigen bodem actief zijn. Slechts twee profs staan onder contract van Europese clubs: de middenvelder Jung-Won Seo, die door makelaars werd ondergebracht bij Racing Strasbourg, en Jung-Yoon Noh. Noh staat in Breda bij NAC op de loonlijst. De 27-jarige middenvelder kreeg van de Franse sportkrant L'Equipe een 4,5 in de met 3-1 verloren eerste wedstrijd tegen Mexico. Het is de vraag of Noh tegen Nederland speelt. Hij heeft last van een knieblessure, bovendien wordt de terugkeer verwacht van de herstelde aanvaller Yong-Soo Choi. De nummer 10 kreeg een bijzondere vermelding in de scoutingsrapporten van Hiddink en Leekens wegens zijn snelheid en kopkracht. Choi is ongekend populair in Zuid-Korea. De speler van Sangmoo maakte in twaalf kwalificatieduels negen van de 27 doelpunten .

Hiddink heeft inmiddels het spionagewerk van chef scout Jan Rab uitvoerig bestudeerd. Rab was in Lyon een van de 42.000 toeschouwers bij Zuid-Korea-Mexico waar linkshalf Ha uit het veld werd gestuurd wegens een tackle van achteren. Hij zal de confrontatie met Oranje in elk geval missen.

Voor Hiddink maakt het niet zoveel uit wie er nu wel of niet spelen. “Hun strijdwijze blijft hetzelfde. Ze ontwikkelen altijd veel bedrijvigheid op het middenveld. Ze combineren heel kort en proberen zo door de vijandelijke linies te sluipen. Voor het doel werpen ze een hecht verdedigingsblok op.”

Ten onrechte wordt volgens Hiddink verondersteld dat de Koreanen klein van stuk zijn, hetgeen een aanbeveling zou betekenen voor het opstellen van Pierre van Hooijdonk. “De schijn bedriegt. Gemiddeld zijn ze toch nog 1.80 meter. Bij corners kunnen ze juist gevaarlijk zijn.” Hiddink is het dan ook eens met Leekens. Onderschatting kan desastreuze gevolgen hebben. “Ik heb de Koreanen gezien in een oefenwedstrijd tegen Joegoslavië in Belgrado. Toen zorgden ze er in de eerste helft voor dat het Joegoslavische publiek zijn eigen elftal uitfloot.”

    • Erik Oudshoorn