Zeer dankbaar

D Leeftijd: 43 Land: Afghanistan Plaats: Blo Kunar In Nederland sinds oktober 1997

“Ik was in Afghanistan een zeer gerespecteerd lid van de samenleving. Eerst was ik gouverneur van een provincie in het zuiden. Daarna werd ik bevelhebber in het leger van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Sinds 1970 ben ik lid van de People Democratic Party. Bij de islamitische revolutie werd mijn broer vermoord. Ik ben in grote paniek het huis uitgevlucht. Ik dacht dat ik zeker ook zou worden vermoord. Eerst werd ik opgepakt door de mujaheddin. Later kwamen de Talibaan als bezetters. De mujaheddins vluchtten, en ik kon me zo ook uit de voeten maken. Daarna ben ik toch weer opgepakt. Weer wist ik te ontsnappen. Ik vluchtte naar de grens met Pakistan. Daar wachtte mijn gezin, en met zeven kinderen en de twee oma's zijn we naar Nederland gegaan. De reisagent heeft het land uitgekozen. “Ik ben het Nederlandse volk zeer dankbaar dat wij hier mogen verblijven. We wonen met ons gezin in twee caravans. En dat gaat prima. We stellen natuurlijk niet veel eisen als vluchteling. We zijn allang blij dat we veilig zijn. In het centrum leven ongeveer 100 vluchtelingen uit Afghanistan, en we praten voortdurend over de situatie in ons land. We luisteren naar de BBC en Voice of America om het nieuws te horen. “We willen graag in Nederland blijven. Wat ik dan wil? Een plaats waar mijn kinderen rustig kunnen opgroeien, een opleiding kunnen krijgen en aan hun ontwikkeling kunnen werken. Zelf zou ik wel werk willen doen dat bij mijn ervaring past. Alhoewel ik me realiseer dat de organisatie van het Nederlandse leger anders is dan in Afghanistan.”

    • Annet van Eenennaam