'Werkgevers moeten hooligans aanpakken'

LONDEN, 18 JUNI. De Britse premier Blair heeft werkgevers gisteren opgeroepen “hard op te treden” tegen werknemers die voor voetbalvandalisme worden veroordeeld tijdens het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. Hij kondigde aan dat relschoppers in overheidsdienst op disciplinaire straffen kunnen rekenen en mogelijk zelfs worden ontslagen.

Met dat vooruitzicht probeerde hij een dam op te werpen tegen het geweld waarbij Engelse voetbalsupporters zijn betrokken. De Britse regering vreest dat voetbalvandalisme de internationale reputatie van Engeland bezoedelt en de kans om het WK over acht jaar in Engeland te houden sterk ondermijnt.

Maar het Conservatieve parlementslid Alan Clark, voormalig staatssecretaris van Defensie, nam het voor de Engelse supporters op. Hij zei dat ze het slachtoffer waren van vooroordelen, en dat zowel de Franse politie als rivaliserende supportersgroepen het speciaal op de Engelsen hadden gemunt. Hij noemde dat “een soort compliment voor de Engelse krijgsgeest”.

Het commentaar van Clark werd door Labour en de Liberaal-Democraten onmiddellijk in scherpe bewoordingen veroordeeld.

Labour riep de Conservatieve leider William Hague op disciplinaire maatregelen te nemen tegen Clark. De Football Supporters Association verweet het Conservatieve parlementslid dat hij “voetbalvandalen aanmoedigt en in bescherming neemt”.

Veel Engelsen die de afgelopen dagen in Frankrijk voor gewelddadigheden zijn opgepakt blijken tot verbazing van de Britse regering uit de middenklasse afkomstig te zijn.

Ze hebben een baan, een eigen huis en een familie en zijn nooit eerder in aanraking met de politie geweest. Onder de arrestanten waren een piloot van een straaljager, postbodes, een ingenieur en een handelaar in antiek.

De grootste Britse werkgeversorganisatie, de Confederation of British Industry, reageerde gisteren niet onwelwillend op de oproep van Blair om veroordeelde voetbalvandalen ook nog eens op de werkplek te straffen. Maar een medewerker waarschuwde wel dat bedrijven zich daarmee begeven in “een juridisch mijnenveld”. Stephanie Klass, een deskundige in het arbeidsrecht, zei dat ontslag op grond van een buitenlandse veroordeling door de rechtbank in veel gevallen niet zal worden goedgekeurd.

    • Dick Wittenberg