Weinig nieuws uit Londen

London Calling. Radio 3, 21.04-1.02u.

“Je hebt geluk dat er zo veel voetbal op tv is”, schrijft een Engelse kennis die ik het programma van het London Calling-festival heb toegemaild, met de vraag welke bands volgens hem de moeite waard zijn. London Calling is een popfestival in het Amsterdamse Paradiso, dat vandaag en morgen voor de elfde keer plaatsvindt. Er spelen telkens jonge Britse bands, niet alleen uit Londen maar ook uit Schotland en Wales bijvoorbeeld. Bijzonder is dat het festival vrijwel in zijn geheel te horen is op Radio 3, dat vanavond en morgenavond in totaal acht uur aan London Calling besteedt en alle optredens rechtstreeks uitzendt. Dat doet Radio 3 sinds een paar jaar.

Maar het is de vraag of de radioluisteraars deze keer de verleiding van het WK moeten weerstaan. In het verleden, vanaf juli '92, waren de optredens van Bis, Yatsura, Hurricane # 1, Kenickie, Ash en 60ft Dolls memorabel. Deze keer is de hoop gericht op Embrace (vrijdagavond), dat zichzelf al enige tijd terug tot De Nieuwe Sensatie uitriep, maar tot nu toe nog weinig heeft uitgebracht. Vanavond speelt ook een Nederlandse groep, Nuff Said, van wie de tamelijk ruige gitaarpop een beetje Engels klinkt.

Het probleem voor London Calling is dat de Engelse gitaarpop, na een paar jaar waarin groepen als Oasis, Pulp en Blur bijdroegen tot het imago van het Verenigd Koninkrijk als Cool Brittania, weer magerder tijden doormaakt. Er dienen zich weinig groepen aan die even aansprekend zijn als bijvoorbeeld Oasis of Radiohead. En de Britse muziekindustrie bevindt zich in een crisis. Alan McGee, baas van platenmaatschappij Creation (dat de platen van o.a. Oasis uitbrengt), zei vorige week in de New Musical Express dat de doodsklok luidt voor platenmaatschappijen en platenwinkels. Volgens hem zullen meer en meer mensen cd's downloaden vanaf Internet.

Volgens McGee zijn de verkoopcijfers van cd's op het moment erg laag. De albums van Pulp, Catatonia en Garbage, die nummer één in de albumlijsten haalden, verkochten in de eerste week tussen de dertig- en vijftigduizend exemplaren, terwijl van de vorige plaat van Pulp nog ruim 130.000 verkocht werden. Veel maatschappijen laten groepen vallen omdat ze niet winstgevend genoeg zijn, dit jaar meer dan vorige jaren. Het jaarlijkse Phoenix-popfestival, waar New Order dit jaar een comeback zou maken, werd onlangs afgelast wegens tegenvallende kaartverkoop. Ook het dance-festival Universe 98 werd om dezelfde reden afgelast.

Terug naar mijn Engelse kennis. Zijn omschrijvingen van de optredende bands voorspellen niet veel goeds. Symposium en Headswim zijn volgens hem 'onvergeeflijk saai'. En Sunhouse dan? 'Absolute bollocks'.

    • Sietse Meijer