Voorkeur; Muziek

MUZIEK

HOLLAND FESTIVAL De opera Il ritorno d'Ulisse van Claudio Monteverdi wordt in de regie van William Kentridge uitgevoerd door de Zuidafrikaanse Handspring Puppet Company, het Ricercar Consort en solisten olv dirigent Philippe Pierlot. 22 en 25 juni 20u15 Stadsschouwburg Amsterdam. Muziek van Gavin Bryars wordt uitgevoerd door het Gavin Bryars Ensemble op 22 juni 20u30 in Paradiso, Amsterdam. Op 24 juni 20u15 speelt het Radio Kamerorkest olv Peter E¨tvös in het Amsterdamse Concertgebouw muziek van Gavin Bryars, Arvo Pärt, Charles Ives en Toru Takemitsu. Inetracties is de titel van een Holland Festivalconcert met twee ontmoetingen. Glenn Branca wordt geconfronteerd met Michael Fahres, terwijl de pianist Guus Janssen en de Amerikaanse drummer Gerry Hemingway een stuk schreven op basis van gezamenlijke improvisaties. Het Radio Symfonie Orkest staat 25 juni 20u15 in de Amsterdamse Beurs van Berlage onder leiding van Ed Spanjaard. Schwarz auf Weiss, op 25 en 26 juni 20u30 in het Transformatorhuis van de Amsterdamse Westergasfabriek, is een project van het Ensemble Modern in Frankfurt, met de bedoeling het opheffen van grenzen tussen jazz, klassieke muziek en rock.

OPENLUCHTOPERA In het Utrechtse Wilhelminapark worden op 19, 21, 23, 27, 28, en 30 juni 20u30 in een circustent voorstellingen gegeven van de opera I Pagliacci van Leoncavallo door Het Utrechts Studenten Concert. De vocale cast bestaat uit jonge zangers, daarnaast zijn er optredens van mimespelers, acrobaten en trapeze-artiesten. Res 06-51307520.

FESTIVAL MUNDIAL Ook de elfde aflevering van Mundial is weer groots opgezet. Naast exotisch voedsel en handelswaar, literatuur en beeldende kunst is er veel muziek. Op za 20 juni onder de slogan 'It's your World too!' met speciaal op de jeugd gerichte optredens op vier podia van 25 groepen. Op zo 21 juni begint het programma om 13u en zijn onder meer de Malinese vocalist en de intussen beroemde Afro Cuban All Stars te horen. 20 en 21 juni Leijpark Tilburg. Mundial-Infolijn: 013-5431335. Website: www.xs4all.nl~mundial.

SWINGIN' GRONINGEN Ook dit festival beleeft zijn elfde editie op vier podia en ook hier is alle muziek gratis. Do 18 Juni begint het programma om 20u met o.a. Total Touch. Voor vr 19 juni staan vanaf 19u o.a. het World Saxophone Quartet en de Afro Cuban All Stars op het programma en za 20 juni is vanaf 15u o.a. de Zuid-Afrikaanse reggae act Lucky Dube te horen. 18 t/m 20 juni Grote Markt Groningen.

LONDON CALLING Het tijdperk van de Britpop is definitief voorbij, dus dat belooft nieuwe geluiden op het London Calling-festival: Bedlam A Gogo, Sunhouse, Headswim, Nuff Said (18 juni), Embrace, Symposium, Montrose Avenue, Carrie (19 juni) Paradiso, Amsterdam.

NEW FRONTIER Dansvertier op het Muiderzand met CJ Bolland, Laurent Garnier, Headfirst, Ed Rush, Lady Aïda en anderen, 20 juni Muiderzand bij Almere.

RO & MANNE Vanaf 21u Nederland-Zuid-Korea op groot scherm. Zou dat de truc zijn om mensen naar de optredens van de Raggende Manne (23u) en RO & Paradise Funk (01u) te trekken? 20 juni Paradiso, Amsterdam.