Voorkeur; Galerie

GALERIE

HYBERT Voor zijn solotentoonstelling 'Citoxe' (omkering van 'Exotic') heeft de Fransman Fabrice Hybert de tentoonstellingszalen van De Appel ingericht over onderwerpen als telepathie, teleshoppen en meteorologie. Volgens Hybert zijn de principes van handel en economie ook toepasbaar op kunstproductie. Daarom richtte hij in 1995 de warenhuisketen 'Hybertmach/O' op en zijn zijn kunstwerken nauwelijks te onderscheiden van gebruiksvoorwerpen. In De Appel kan de toeschouwer door Hybert ontwikkelde prototypes als vierkante voetballen, fallische schommels en oneindige trappen testen. Ook is een ruimte ingericht waarin de bezoeker kan onderzoeken of hij of zij over telepathische gaven beschikt. T/m 16 aug, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. Di t/m zo 12-17u.

JEROEN KOOIJMANS Een maand geleden ontving kunstenaar Jeroen Kooijmans de NPS Cultuurprijs 1998, wegens de originele manier waarop hij met het medium video omgaat. Kooijmans projecteert videobeelden op huizen, treinen of vrachtwagens, een techniek die hij 'videograffiti' noemt. Op zijn solotentoonstelling in MonteVideo/TBA zijn vanaf zaterdag Kooijmans' vindingrijke en poëtische filmpjes te zien. Met de camera observeert hij bijvoorbeeld automobilisten die op weg naar hun werk zijn of legt hij vast hoe een schoorsteen wolken uit de lucht zuigt. 20 juni t/m 18 juli, Keizersgracht 264, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

JAN ANDRIESSE In zijn schilderijen onderzoekt Jan Andriesse de werking van het licht en het kleurenspectrum. Zijn doeken zijn opgebouwd uit zachte pastelkleuren die geleidelijk en voor het oog nauwelijks zichtbaar in elkaar overvloeien. Van de abstracte, vrijwel monochrome schilderijen gaat een sterk rustgevende werking uit. T/m 23 aug bij Galerie Paul Andriesse, Prinsengracht 116, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u en in de zomermaanden op afspraak.

ANTHONY CARO De 73-jarige Britse beeldhouwer Anthony Caro maakte de afgelopen jaren vijf beelden naar aanleiding van Van Goghs en Gaugins schilderijen over stoelen. Drie daarvan waren onlangs in Londen te zien op Caro's tentoonstelling in de National Gallery, de andere twee zijn nu te bezichtigen op de tentoonstelling met recent werk van Caro in Galerie Josine Bokhoven. Caro, een groot bewonderaar van Van Gogh, maakte de beelden uit staal en klei. De tentoonstelling omvat verder beelden uit de periode 1995-1998 waarin staal gecombineerd is met keramiek. T/m 1 aug, Prinsengracht 154, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

UN/BUILT De groepstentoonstelling 'Un/Built' in Galerie Akinci heeft als thema 'concepten en niet realiseerbare ideeën rondom architectuur'. Te zien zijn computerprints van Thomas Huber en Manfred Stumpf, aquarellen van Thomas Schütte, fotowerken van Edwin Zwakman en Heidi Specker en een beeld van Stephan Balkenbol. In de achterruimte van de galerie wordt de video Reflecting Parts van Emmanuele Antille vertoond. T/m 11 juli, Lijnbaansgracht 317, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

EINDEXAMENS De jaarlijkse talentenjacht kan weer beginnen, want overal in het land houden kunstacademies presentaties met werk van hun eindexamenkandidaten. Rietveld Academie Amsterdam: 26 juni t/m 1 juli; Academie St. Joost Breda: 26 t/m 29 juni; Hogeschool Constantijn Huygens Kampen: 1 t/m 5 juli; AKI Enschede: 26 juni t/m 5 juli; Minerva Groningen: 20-28 juni; Akademie voor Kunst en Vormgeving 's-Hertogenbosch: 3 t/m 8 juli; Academie Beeldende Kunsten Maastricht: 9 t/m 12 juli, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht: 18 t/m 21 juni. De Jan van Eyck Akademie houdt van 20 t/m 28 juni open dagen en laat curator Moritz Küng een tentoonstelling met werken van alle deelnemers samenstellen.

EN VERDER Rob Birza, Tom Claassen en Maria Roosen exposeren t/m 25 juli bij Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; Litho's van Max Beckmann t/m 27 juni in de Steendrukkerij, Lauriergracht 80, Amsterdam; Fotowerken uit 'The Portrait Serie' van Betsy Green t/m 4 aug in Galerie Aschenbach, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam; Wat voor weer zou het zijn in Den Haag? is een reeks van vijf achtereenvolgende presentaties met werk van in totaal twintig Haagse beeldhouwers en schilders, te zien t/m 5 sept op de vierde etage van Stroom, Spui 193-195, Den Haag; Schilderijen van Xiao-Fan Ru t/m 12 sept (juli gesloten) bij Galerie Quintessens, Nieuwegracht 53, Utrecht.