Voor IMF-gesprekken; Tsjoebais terug als vice-premier

MOSKOU, 18 JUNI. De Russische president Boris Jeltsin heeft de hervormer Anatoli Tsjoebais drie maanden na zijn ontslag benoemd tot vice-premier en hem belast met onderhandelingen met internationale financiële instanties.

De verrassende benoeming komt aan de vooravond van nieuwe onderhandelingen van de regering met het Internationale Monetaire Fonds (IMF). Premier Kirijenko heeft gisteren laten weten dat een nieuw krediet van het IMF nodig is om de valutareserves aan te vullen en aldus te voorkomen dat de roebel opnieuw onder druk komt te staan. Om welk bedrag Rusland het IMF vraagt wilde Kirijenko niet zeggen. Komende maandag komt een IMF-delegatie in Moskou aan voor onderhandelingen. De Russische centrale bank liet gisteren weten vijftien miljard dollar in kas te hebben, een voorraad die echter snel kan slinken als de bank daadwerkelijk een run op de roebel tot staan moet brengen.

De benoeming van Tsjoebais tot vice-premier betekent niet dat de in Rusland fel omstreden hervormer een vaste plaats krijgt in het kabinet van Kirijenko, zo maakte de president gisteren duidelijk. Tsjoebais is slechts tot vice-premier benoemd omdat hij die rang behoort te hebben als chef-onderhandelaar.

De beurs van Moskou reageerde gisteren positief op de benoeming: de koersen stegen met gemiddeld 7,7 procent. Tsjoebais ligt goed bij instanties als het IMF en de Wereldbank. Hij is daarentegen in Rusland omstreden, reden waarom Jeltsin hem de afgelopen jaren al twee keer heeft ontslagen en ook weer twee keer een hoge functie heeft gegeven. Hij is de drijvende kracht geweest achter het Russische privatiseringsprogramma en achter de economische hervormingen in het algemeen. Velen zien hem daarom als de man die de negatieve gevolgen van de hervormingen - de scherpe daling van de levensstandaard, de sluiting van onrendabele bedrijven, de daaruit resulterende werkloosheid en wat wordt gezien als 'de uitverkoop van Rusland - op zijn geweten heeft. Tsjoebais' critici - eigenlijk iedereen op de uitgesproken liberale markthervormers na - hebben hem in het verleden ook verweten de onofficiële stafchef van Jeltsins 'keukenkabinet' te zijn, een man die bepaalde wie toegang kreeg tot de president en wie niet.

De kritiek dwong Jeltsin hem in januari 1996 te ontslaan als vice-premier. Later dat jaar werd hij toch weer teruggehaald om Jeltsins campagne voor de presidentsverkiezingen te leiden. Drie maanden geleden vloog hij weer de laan uit. Sindsdien leidde hij de Russische staatsmaatschappij voor elektriciteit. (Reuters, AP, AFP)