Verstekeling

H Leeftijd: 30 Land: Soedan Plaats: El Bawga In Nederland sinds juli 1996

“Ik was onderwijzer in een klein dorp. De mensen hielden zich niet bezig met de grote problemen van de wereld. In 1989 grepen islamitische fanatici de macht in mijn land. De democratische regels werden afgeschaft en strenge wetten ingevoerd. Bij mij op school werd de leiding vervangen. Dat gebeurde bij allerlei instellingen. Zo houdt het regime controle op de basis. “Ik vertelde de leerlingen dat de regels van het regime niet legaal waren; dat je niet per definitie goddeloos of communist bent, als je bezwaar maakt tegen de regering; dat je niet automatisch naar de hemel gaat wanneer je als soldaat in het islamitische leger sterft. De hoofdmeester van mijn school begon over mijn gedrag te rapporteren. Ik ben gevlucht en via een oom ben ik uiteindelijk als verstekeling aan boord van een Westers schip terechtgekomen. Ik was verschrikkelijk zeeziek. Er was een blanke man op dat schip die me af en toe eten bracht, en vriendelijk was. “De psychiater heeft me pillen gegeven om rustig te blijven. Hij zegt dat ik veel moet fietsen, zodat ik moe word en 's avonds beter in slaap kan vallen. Dus dat doe ik nu. Ik zoek allerlei klusjes. Ik help ergens bomen en struiken planten, ik leer Nederlands hier en ik doe al het fotokopieerwerk. Waar ik me zorgen over maak is dat Soedanezen eigenlijk nooit een status krijgen. De Nederlandse regering weet gewoon weinig van ons land af en daarom zegt ze dat er in Soedan geen ernstige problemen zijn. “Mijn toekomst? Pfff, ik durf er niet meer aan te denken. Ik weet het gewoon niet meer.”

    • Annet van Eenennaam