'Verbetering van relatie Japan-VS'

NEW YORK, 18 JUNI. Analisten en economen in de Verenigde Staten hebben gemengd positief gereageerd op gezamenlijke steunactie van Washington en Tokio voor de yen. “Het is nog de vraag of dit een evenwichtige interventie zal blijken”, aldus Dan Seto, econoom bij Nikko Securities. “De schommeling lokt speculanten naar de markten die toch weer tegen de yen kunnen gaan speculeren. Daarnaast is het ook nog te vroeg om te zeggen of Japan ook echt snel en grondig genoeg met nieuwe maatregelen zal komen. Dat moeten we afwachten.”

Volgens anderen heeft de VS nu de druk op de ketel. De interventie is ordelijk verlopen en was goed getimed. “Het was een betrekkelijke kleine interventie met een enorm resultaat”, aldus Micheal Casey, econoom bij Federated Investors. “Ik heb gehoord dat er maar 2 tot 3 miljard dollar mee was gemoeid. Toen de Japanners het zelf probeerden hadden ze 12 miljard dollar.” Volgens Casey is het nu zaak de koers dollar-yen binnen het bereik van 130 tot 144 te houden tot na de zomer.

Sommige analisten denken dat de interventie niets zal uithalen. Barton Biggs, beleggingsstrateeg van Morgan Stanley Dean Witter, verwacht dat binnen enkele weken of misschien al eerder, aandelen weer zullen dalen. “Vandaag was alles gerelateerd aan de opgeschroefde waarde van de yen”, aldus Biggs. “Obligaties daalden en aandelen stegen maar hoe lang kan dat zo blijven? Fundamenteel is er nog niets veranderd.” Volgens Biggs kunnen door deze interventie de grote industrielanden van de G7 in hun hemd komen te staan.

Volgens de econoom Fred Bergsten van het gezaghebbende Institute for International Economics, is het zeer noodzakelijk dat wordt samengewerkt. “Interventie kan wel degelijk succes hebben, mits er wordt samengewerkt, goed gecoördineerd en volgehouden.” Volgens Bergsten betekent dat in de huidige situatie steun van Europese zijde, indien gewenst, en de goede wil van Japan.

Volgens Bergsten is de interventie van gisteren net op tijd gekomen. Het risico van een wereldwijde krach was nabij. De interventie was volgens hem een kering van het tij voor wat betreft de dreiging van een beurscrisis, maar ook op het gebied van de Japans-Amerikaanse betrekkingen. “Er was veel wrijving tussen de landen maar de VS heeft nu de helpende hand uitgestoken”, aldus Bergsten. “Het heeft gedaan wat het kon. Nu moeten we zien hoe Japan dit gebaar apprecieert en zelf tot handelen overgaat.”

    • Lucas Ligtenberg