Vaak ziek

A Leeftijd: 28 Land: Joegoslavië Plaats: Vuctrn, Kosovo In Nederland sinds september 1996

“We waren boeren, maar het leven is voor ons erg moeilijk geweest. Er wordt in Kosovo al zo lang, ik geloof sinds 1912, gevochten om de zeggenschap. Dus is er ook in ons dorp veel oorlog en gevaar geweest. Mijn neef en ik zaten bij een ondergrondse organisatie. We hadden ook wapens, en moesten ons af en toe verdedigen tegen de terreur. Toen het voor ons te gevaarlijk werd, hebben onze families ieder 5.000 mark betaald om ons naar het Westen te laten vluchten. Verstopt in een auto zijn we met valse paspoorten de grens over gegaan. “Ik heb in Kosovo gevangen gezeten, daar ben ik heel slecht behandeld. Ik heb daar psychische problemen aan overgehouden. Daarom mocht mijn neef, die eerst in een ander centrum zat, bij mij in Zeewolde komen wonen. We trekken altijd samen op. We hebben een Nederlands-Albanees woordenboek, maar het is heel moeilijk om ons verstaanbaar te maken. Ik voel me vaak ziek, dus we ondernemen niet zo veel. Soms doen we wat aan fitness. Wat ik van Nederland weet is dat families niet altijd samenwonen. Bij ons wonen kinderen bij hun ouders, ook als je getrouwd bent. Hier schijnt dat niet zo te zijn. “We willen graag in Nederland blijven. Maar dan moeten we natuurlijk eerst de taal leren. Ik wil later ook gaan werken, ja. Als wat weet ik nog niet.”

    • Annet van Eenennaam