Steun voor de yen; Valutacrisis Japan luwt na actie VS

NEW YORK/TOKIO, 18 JUNI. De Verenigde Staten en Japan hebben gisteren met een gezamenlijke interventie een einde gemaakt aan de voortdurende waardedaling van de yen. De interventie leidde onmiddellijk tot herstel op de markten.

Reden voor de interventie was de angst voor verdere verslechtering van de gehele economische situatie in Azië met mogelijk vergaande gevolgen voor de rest van de wereld. De Amerikaanse Federal Reserve intervenieerde voor naar schatting twee miljard dollar; de Japanse centrale bank deed dat voor minimaal hetzelfde bedrag.

De lage yen maakte Japanse export goedkoop ten opzichte van andere Aziatische landen, waardoor China deze week al dreigde zijn munt te devalueren. De zwakte van de yen hindert de import uit de rest van Azië, wat herstel in de Aziatische crisislanden bemoeilijkt.

De yen steeg gistermiddag in korte tijd van een waarde van 146 yen per dollar tot een koers rond de 136 yen per dollar. De beurskoersen in Azië en de rest van de wereld reageerden gisteren en vandaag positief op de interventie.

In ruil voor de gezamenlijke interventie ten behoeve van de Japanse munt heeft premier Ryutaro Hashimoto gisteren tijdens een telefoongesprek met de Amerikaanse president Clinton een aantal beloften gedaan over het Japanse economische beleid. Zo zal Japan zijn “uiterste best doen” voor stabilisering van het Japanse financiële stelsel, economische groei door vergroting van de binnenlandse vraag en deregulering en opening van de Japanse markt.

Hashimoto meende vandaag dat “de markt zijn waardering toont voor de interventie”. Hij zei verder “met alle macht” te willen werken aan oplossing van het probleem van de 'slechte leningen' om het vertrouwen te herstellen in de Japanse financiële sector en om tevens weer “een toekomst te creëren” voor de Japanse economie.

President Clinton uitte zich gisteren positief. “We hebben de mogelijkheid om de situatie in Azie te verbeteren voordat zij nog verder verslechtert”, aldus president Clinton. “Amerika heeft krachtige, stabiele, economische groei nodig in Azie.” De Amerikaanse minister van Financiën, Robert Rubin, legde een rechtstreeks verband tussen de interventie door de VS en daadkrachtige verklaringen van Japanse zijde over herstel van de economie. “Wij zien uit naar uitvoering van een alomvattend plan van actie dat de voorwaarden zal scheppen die noodzakelijk zijn voor een gezonde en voorspoedige economie”, aldus Rubin.

De gouverneur van China's centrale bank, Dai Xianglong, juichte vandaag de interventie van harte toe. Vorige week had hij nog gedreigd met een devaluatie van de yuan, wat algemeen wordt gezien als gevaarlijk voor de economie van Azië en de rest van de wereld.

De Amerikaanse vice-minister van Financiën, Larry Summers, arriveerde vandaag in Tokio om met zijn Japanse collega Eisuke Sakakibara, bekend als 'Mr Yen', de Japanse situatie te bespreken. Summers zal morgen tevens ontmoetingen hebben met de ministers van Financiën en Buitenlandse Zaken, Matsunaga en Obuchi. Komende zaterdag is in Tokio een speciale vergadering belegd van de vice-ministers van Financiën van de G7 en elf Aziatische landen, waaronder China. Ook zijn er vertegenwoordigers van het IMF.