Seedorf tegen Zuid-Korea mogelijk op reservebank; Jonk rekent op basisplaats

LA TURBIE, 18 JUNI. Het Nederlands elftal wordt tijdens zijn verblijf in de omgeving van Monaco zwaar bewaakt. Een groot aantal agenten van de gendarme zorgt ervoor dat Oranje met name op de trainingen in alle rust zijn werk kan doen.

La Turbie, het trainingscomplex van AS Monaco dat is uitgehakt in de rotsen, heeft tijdens die sessies veel weg van Fort Knox. Maar gistermiddag was de bewaking wel erg overdreven. Voor een besloten training, waarbij toeschouwers noch media aanwezig mochten zijn, waren zelfs de kronkelige toegangswegen hermetisch afgesloten.

Wat was het staatsgeheim dat Hiddink achter gesloten deuren verborgen wilde houden? Het betrof ongetwijfeld slechts een experiment in tactisch opzicht. De verwachting is dat Wim Jonk terugkeert in het Nederlands elftal. De Volendammer maakte gisteren een montere indruk. “Ik ben eraan toe”, verklaarde hij. “Ik verheug me erop om een hele wedstrijd te spelen.” Door zijn liesblessure miste Jonk de drie interlands in de voorbereiding. Tegen België mocht hij een kwartiertje sfeer proeven. In de fase dat Hiddink op zijn plek controlerende middenvelders inzette om zo ruimte te maken voor aanvullende impulsen op de vleugels, maakte Jonk zich geen zorgen over zijn basisplaats. “Ik weet van mezelf dat ik bepaalde specifieke kwaliteiten heb. Aan die gedachte hield ik me steeds vast.”

Zijn schot van afstand, het telepathische gevoel om de eveneens herstelde Bergkamp te vinden, en de splijtende pass waarmee hij een speler vrij voor het doel zet maken het aantrekkelijk om Jonk tegen Zuid-Korea op te stellen. Als het evenwichtig gebeurt zou Oranje op het middenveld in een ruit kunnen opereren, vindt Jonk. Zoals PSV dat pleegt te doen met Cocu voorin en Jonk naar achteren gericht.

Maar het grootste dilemma waarvoor Hiddink komt te staan is het lot van Clarence Seedorf. De bondscoach wil meer gevaar op de rechtervleugel en dat pleit voor de aanwezigheid van Overmars aan die kant. Daardoor gloort de reservebank voor Seedorf. Met Jonk en Cocu op het middenveld lijkt er voor hem in Oranje geen plek meer vrij. Hiddink staat derhalve voor een moeilijke politieke beslissing, die een extra zware lading krijgt na de tweespalt op het EK in 1996. Als Seedorf wordt verbannen naar de reservebank is het aantal basisspelers in Oranje van het groepje dat toen een hechte band vormde gereduceerd tot nul.

Marc Overmars moest gisterochtend tijdens de wél opengestelde training vanaf de rechterflank uitgebreid oefenen op het geven van voorzetten. Overmars wegens de gewenning op links laten staan en Zenden op rechts posteren geniet vooralsnog niet de voorkeur van de bondscoach. Hiddink: “Elke linksbenige voetballer heeft op links creatieve ingevingen. Die neem je weg als je hem aan de rechterkant zet.”